Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Na 6 jaar kapotte brandstofpomp.

Vraag gesteld door H.V.R op 9 november 2015

Beste,

In maart vorig jaar heb ik privé een tweede hands auto gekocht van een lease maatschappij.
De betreffende auto een AUDI Q5 TDI was voor een periode van 5 jaar in de lease geweest waarna hij te koop werd aangeboden. Maart vorig jaar heb ik deze auto overgenomen.
Bij de aankoop heb ik van enige vorm van garantie vrijwillig afgezien.

Nu wil het geval dat er vorige week een ernstig mankement aan de auto naar boven kwam en de auto hierdoor kwam stil te staan.
Onderzoek bij het garagebedrijf wees uit dat het gehele brandstof systeem is vervuild met metaalslijpsel wat hoogst waarschijnlijk afkomstig is van de brandstof (hoge druk) pomp.
Hierdoor moet het gehele brandstofsysteem worden vervangen , schade: 7500 tot 10.000 euro.

De leeftijd van de auto is nu ongeveer zes en een halfjaar met een km stand van 189.000 km.
Mijns inziens zijn dit geen getallen waarbij dit soort slijtage/mankementen zich voor horen te doen en de aankoop dus niet aan mijn redelijke verwachtingen voldoet.

Ik heb hierover nog geen contact gehad met de verkoper maar voordat ik een procedure in gang ga zetten is mijn vraag of er een opening is op basis van artikel 7:21, 7:24. van het BW. om de schade te verhalen op de verkopende partij.

Volgens mij is de lease maatschappij niet aangesloten is bij enige geschillen commissie zoals de Bovag
De verkoper zou als argument aan kunnen voeren dat er een verkeerd soort brandstof getankt is wat deze schade zou kunnen doen veroorzaken, echter is dit zolang de auto in mijn bezit is absoluut niet het geval geweest.

Graag uw mening.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In maart 2014 heeft u een 5 jaar oude Audi Q5 HDI gekocht van een leasemaatschappij. U heeft destijds afgezien van garantie. De kilometerstand bedraagt momenteel 189.000. Wegens een ernstige vervuiling dient het gehele brandstofsysteem te worden vervangen ter grootte van € 7.500 - € 10.000.
U vraag is nu of u (een gedeelte) van de reparatiekosten kan verhalen op de verkoper (leasemaatschappij).

Indien de oorzaak inderdaad yoe te schrijven is aan toevoer van verkeerde brandstof, is het aan u om aan te tonen, dat een en ander voorgevallen is in de periode van voor de aanschaf. Normaliter beschikken leasemaatschappijen over onderhoudsrapporten van hun vloot. Wellicht valt de rapportage op te vragen.

Wettelijke garantie
Op grond van het bouwjaar van de auto, maar bovenal de hoge kilometrage zal een geslaagd beroep op de wettelijke garantie, ofwel: conformiteit ex art 7:17 BW, erg moeilijk worden.

Mocht de oorzaak van het gebrek nog niet definitief vast staan, dan is een onafhankelijke expertise noodzakelijk.

Geschillen
Nu de leasemaatschappij niet is aangesloten bij de Geschillencommissie Voertuigen, rest voor een eventuele geschillenbeslechting de Kantonrechter. Een advocaat is voor een dergelijke procedure niet noodzakelijk.

Voor meer informatie over een civiele procedure, verwijs ik u graag door naar de brochure Civiele procedure op rijksoverheid.nl
 

Wilt u meer informatie over klachten na aankoop? Dan verwijs ik u graag naar onze webpagina: ' Klachten na aankoop'.