Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet er bij het opleggen van een Wet Mulder sanctie (bijvoorbeeld parkeren) door de verbalisant vermeld worden dat de betrokkene recht heeft op rechtsbijstand in het kader van het EVRM?

Vraag gesteld door Robert1960 op 18 september 2015

.Moet er bij het opleggen van een Wet Mulder sanctie (bijvoorbeeld parkeren) door de verbalisant vermeld worden dat de betrokkene recht heeft op rechtsbijstand in het kader van het EVRM?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt zich af of een verbalisant u bij een Wet Mulder overtreding moet wijzen op eventuele rechtsbijstand. U verwijst naar het EVRM.

Het EVRM biedt burgers van de aangesloten landen de mogelijkheid om de eerbiediging, of gebrek daaraan, van hun rechten en fundamentele vrijheden te laten toetsen door een rechterlijke macht. U moet dan denken aan fundamentele zaken, zoals recht op eerlijke rechtsgang, recht op leven, verbod van foltering enz.

De Wet Mulder is een administratieve regeling die toeziet op een bepaalde categorie van verkeersovertredingen. U heeft hiervoor geen rechtsbijstand nodig, u heeft een kosteloze beroepsmogelijkheid en wordt hiermee niet in uw fundamentele rechten geschaad.

Een verbalisant heeft dan ook geen verplichting u op eventuele mogelijkheden voor rechtsbijstand te wijzen.