Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto na 2 maanden zonder olie en een vast gelopen motor, Non-conformiteit?

Vraag gesteld door gkemmeren op 26 juni 2018

Beste,

Ik heb op de eerste plaats de auto 2e hands gekocht zonder garantie. (Ford focus uit 2007) Wel met een nieuwe apk en een afleverbeurt waarbij ook de vloeistoffen gecontroleerd worden.

Ik heb zelf na de aankoop geen peiling meer gedaan van de olie. De auto heeft nooit een melding gegeven dat er te weinig of geen olie meer in zat. Wat doet vermoeden dat de sensor defect is.

Mijn vraag is of het nut heeft om te onderzoeken of ik aanspraak kan doen op non-conformiteit of dat het simpelweg mijn eigen schuld is.
Het lijkt me vrij eenvoudig voor de verkoper om te zeggen dat ze er bij de aflevering olie ingedaan hebben en dat ik niet kan bewijzen dat dat niet zo is.

Gijs

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een gebruikte auto gekocht, zonder garantie. De auto is afgeleverd met een APK en een afleveringsbeurt, waarbij ook de vloeistoffen worden gecontroleerd.Na 2 maanden is de motor vastgelopen omdat er geen olie meer in zat. Hiervan heeft u geen melding ontvangen en u vermoedt dat de sensor kapot is. U vraagt of u een beroep op non-conformiteit kunt doen of dat het uw eigen schuld is door de olie niet te peilen.

De wet

U heeft de auto gekocht zonder garantie en kunt dan ook alleen een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Hoe meer de auto heeft gereden, hoe meer rekening u moet houden met slijtage en gebreken.

Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, zoals bij u na 2 maanden, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

Onderzoek

Als koper moet u wel onderzoeken wat u koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. Als een gebrek ook door een particulier eenvoudig te zien of te bemerken is, dan is het geen verborgen gebrek.

Van uw Ford Focus weet ik alleen het bouwjaar, maar niet de kilometerstand. Over het algemeen is het “hoe ouder de auto, des te minder mag u verwachten”. Wel is het zo dat de klachten al 2 maanden na de aankoop zijn opgemerkt. U kunt de verkoper dan ook in redelijkheid wel aanspreken op het feit dat u niet zo snel na aankoop al zulke hoge reparatiekosten hoeft te verwachten.

Meer informatie en een voorbeeld van een modelbrief vindt u in het stappenplan klachten na aankoop op onze website.