Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands auto deugt niet

Vraag gesteld door k.stuut op 2 februari 2015

Hallo, ik heb een tweedehands auto gekocht bij een handelsonderneming te Winschoten. Nou zag de auto er van buiten goed uit maar heb ik geen testrit kunnen maken. Nou werd mij beloofd de auto klaar te maken voor verkoop. Toen ik daar aan kwam zag de auto er goed uit van buiten in de auto was schade aan het dashboard bij het stuur waarvan ik op de hoogte was. Toen ik de sleutels overhandigd keek waren de verkopers ook al snel vertrokken en probeerde ik in de auto te stappen wat al via de bijrijderskant moest omdat het slot niet werkte. Na gereden te hebben merkte ik dat de auto niet veilig en vertrouwd is. Het stuur trekt naar rechts, de verwarming werkt niet, deuren kunnen niet op slot en ramen gaan plotseling open en kunnen niet meer dicht kortom de auto is niet veilig. Nou zouden de verkoper en ik er eerst samen uitkomen door een andere auto te leveren deze afspraak komt de verkoper tot op heden niet na. Na gebeld te hebben is me duidelijk gemaakt dat ik geen andere auto zal krijgen. Mijn kleinzoon heeft gebeld en gezegd dat ik contact op zal nemen met de ANWB toen hij dit vertelde is mijn kleinzoon bedreigd dat het geweer voor hem klaar stond. Nou vroeg ik me af of jullie iets voor me konden betekenen.

Mvg K.Stuut

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Als u een auto koopt zonder garantie wordt u als koper in ieder geval beschermd door de wet. Hierin wordt aangegeven dat u van het product dat u koopt mag verwachten dat dit voldoet aan wat u redelijkerwijs mag verwachten. Die verwachtingen worden bepaald door de leeftijd, kilometerstand, informatie bij de koop, onderhoud enz. Ook moet u aantonen dat het gebrek al bij de levering aanwezig was. Dat laaste zal geen probleem zijn. Als gebreken zich binnen zes maanden na de koop voordoen is het aan de verkoper om aan te tonen dat de gebreken dor u veroorzaakt zijn. In uw geval is de auto gewoon met gebreken afgeleverd. De auto moet in ieder geval veilig zijn en geen gevaar vormen op de weg. De gebreken die u noemt beïnvloeden op zich die veiligheid niet. Het hangt echt van de leeftijd van de auto en de eerder genoemde criteria af wat uw verwachtingen in dit geval mochten zijn.

Als koper heeft u echter ook een onderzoeksplicht. Bij een proefrit u al deze prroblemen kunnen constateren. Dit kan u wel worden tegengeworpen.

Indien u de verkoper wilt aanspreken moet u het stappenplan volgen waarnaar deze link verwijst: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop

Komt u er met de verkoper niet uit, wat gezien hun reactie naar uw kleinzoon toe te verwachten is,  dan zult u deze zaak aan de rechter moeten voorleggen.