Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheid Elektrische fiets, Sparta ION GL, gaat plotseling, zonder de pedalen aan te raken, omhoog. 24 km/uur.

Vraag gesteld door Rijnkels op 11 juli 2018

Ik vind dit een zeer gevaarlijke situatie. Zelfs als ik afstap wil de fiets er vandoor.
Deze Fiets is 4 jaar en 4 maanden oud, heb slechts 1500 km gereden.
Krijg, waar ik deze fiets gekocht heb, te horen dat Sparta niet voor vervanging zorgt. Vervanging kost € 550. Als een dergelijk euvel bij een auto zou plaats vinden, gaspedaal gaat een eigen leven leiden, zou er een terug roep actie plaatsvinden.
Ik vind dat Sparta hetzelfde moet doen en de kosten voor hun rekening moet nemen.
Wat is uw mening? Hoe moet ik verder handelen?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft ruim vier jaar geleden een elektrische fiets gekocht (een Sparta ION GL). U heeft daarmee 1500 km gereden. Nu gaat de snelheid van de fiets plotseling, zonder de pedalen aan te raken, 24 km/uur omhoog. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. U bent terug gegaan naar de verkoper maar deze heeft gemeld dat Sparta niet voor vervanging zorgt (kosten € 550).

Wettelijke garantie (‘non-conformiteit’)
Als de garantie is verstreken, kunt u nog een beroep doen op de wet. Op grond van deze ‘wettelijke garantie’(ook wel ‘non conformiteit genoemd) mag u als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt gekeken naar onder meer het gebrek zelf, de leeftijd van de fiets, de gereden kilometers en het onderhoud. De fiets mag in elk geval geen gevaar opleveren. Deze moet voor u en de andere weggebruikers veilig zijn. Uw fiets leidt nu tot gevaarlijke situaties, omdat deze uit zichzelf plotseling versnelt.
Het gebrek moet bij aankoop aanwezig zijn geweest.

Recht op herstel/vervanging
Is er sprake van non-conformiteit’, dan heeft u recht op herstel. Is herstel niet mogelijk, dan heeft u recht op vervanging. Uw aanspreekpunt is de verkoper (niet de fabrikant), aangezien met de verkoper de koopovereenkomst heeft gesloten. U moet dus de verkoper aanspreken.

Op onze website vindt u een stappenplan voor klachten na aankoop dat u kunt gebruiken om de verkoper aansprakelijk te stellen. Verder vindt u er meer informatie over klachten na aankoop.