Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Na aankoop blijkt dat de auto enorme schade heeft gehad. Die niet vermeld is door de verkoper.

Vraag gesteld door g. Kramer op 13 januari 2018

Op 27 november 2017 heb ik een Range Rover sport gekocht. Omdat ik te weinig van auto's weet heb ik een onafhankelijke keuring laten doen door mijn auto coach. Volgens hen was er geen schade geweest aan de auto. Bouwjaar 2016.
Volgens de RVD zou de auto in 9 juni 2016 eerste toelating zijn.
Nu blijkt bij een computer uitdraai van de Range Rover dealer dat de auto uit april 2015 komt. Dit verbaasd mij ik heb een auto gekocht die een jaar ouder is dan vermeld. Ik benader hierover Range Rover Nederland mede voor de fabrieksgarantie bepaling. Van Range Rover Nederland krijg ik een bericht terug dat de auto op 8 Mei 2015 grote schade heeft gehad en terug is gegaan naar Engeland voor reparatie. De Garantie is komen vervallen. Er zit een Warranty Hold op. Ik heb dus een auto gekocht die een jaar ouder is dan vermeld tevens heeft deze auto grote schade gehad. Ik ben enorm misleid door de verkoper. Ik wil geen schade auto en dus mijn geld terug. Wat kan ik doen en hoe sterk sta ik.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. U heeft bij de aankoop gebruik gemaakt van "mijn auto coach". Nu blijkt uit de gegevens van de importeur dat de auto schade heeft gehad. Ook is de auto een jaar ouder dan u is aangegeven bij de koop.

Als koper moet je wel onderzoeken wat je koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. U heeft in dit geval gebruik gemaakt van mijn auto coach om te kijken of deze auto een goede aankoop zou zijn. Mijn auto coach bekijkt de auto echter vooral visueel en heeft wellicht geen inzicht in de gegevens van de importeur. Als u van mening bent dat mijn auto coach de keuring niet goed heeft uitgevoerd is het zaak dit zo snel mogelijk bij mijn auto coach schriftelijk te melden. Mijn auto coach heeft hiervoor in de voorwaarden een procedure opgenomen.

Onderzoeksplicht

Bij de aankoop van een auto is het belangrijk om als koper onderzoek te doen naar de staat van de auto. U heeft als koper een onderzoeksplicht. De verkoper moet op zijn beurt meedelen wat hij weet van de auto. Hij hoeft de auto niet te onderzoeken. Heeft u gevraagd naar het schadeverleden van de auto? Heeft de verkoper toezeggingen gedaan over de staat van de auto, zoals "schadevrij", dan mag u er als koper van uitgaan dat deze informatie klopt.

U geeft aan dat ook het bouwjaar niet klopt. De auto blijkt ouder te zijn dat de verkoper u heeft aangegeven. Als het bouwjaar op de koopovereenkomst staat dan mag u er als verkoper van uitgaan dat dit het juiste bouwjaar is.

Bewijs

Kunt u aantonen dat de auto als "schadevrij" is verkocht aan u, dan kunt u de verkoper aanspreken voor het feit dat deze informatie niet juist is geweest. Had u de juiste informatie gehad, dan had u de auto niet, of misschien voor een ander bedrag gekocht. Op grond hiervan kunt u de koopovereenkomst ontbinden. De garage moet de auto terugnemen en uw schade te vergoeden. Dat geldt ook voor het verkeerde bouwjaar.

Schade

De vraag is wat uw schade in dit geval is. U heeft destijds de auto mogelijk gekocht voor een te hoog bedrag. Inmiddels heeft u wel met de auto gereden. Een redelijke afschrijving voor de gereden kilometers mag door de garage worden berekend.

Als u de auto houdt is het belangrijk om te weten wat de waarde had moeten zijn van de door u gekochte auto met, en zonder schade. Het verschil is wat u te veel heeft betaald. U heeft recht op teruggave van het teveel betaalde bedrag. Bovendien is het het punt dat de fabrieksgarantie niet meer van toepassing is. Ook daar zal, als u gekocht heeft met garantie, een oplossing voor moeten worden gevonden.

Neemt de garage de auto terug, dan kan worden uitgegaan van de door u betaalde prijs, met eventueel een redelijke aftrek van de gereden kilometers. Het verschil dient aan u te worden terugbetaald zodra u de auto aan de garage heeft teruggegeven.

Voor de wijze waarop u de garage kunt aanspreken is het aan te raden ons Stappenplan klachten na aankoop te lezen.