Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

garantie kia

Vraag gesteld door zulfichan op 23 augustus 2016

ik heb in augustus 2014 een kia gekocht bij een autodealer maar niet kia. hij is uitgegeven op 2 augustus 2011 dus is nu net vijf jaar geworden. ik had een nieuwe batterij nodig voor de deurvergrendeling en kwam daar in gesprek met de verkoper dat mijn bekleding was uitgebeten maar dat ik hem zo gekocht had. hij zei daar hebben we veel klachten van maar ik loop mee en gaf toen aan dat dit onder de garantie viel en dat we nieuwe bekleding kregen. we hadden het onderhouds boekje met stempels nodig voor de bekende 7 jaar garantie. ik had dit echter niet en was toch geen probleem omdat het onder de 1000 euro bleef. Ik wou toch echter het onderhoudsboekje hebben voor de toekomstige garantie en heb de autodealer gebeld die had deze auto op een veiling gekocht en er zat niks bij. Hij zegt dat hij nog nagevraagd heeft waar de auto vandaan kwam maar was een verhuur of lease bedrijf. we hebben daarna contact gehad met kia hoofdkantoor en die kan ons niet vertellen waar deze vandaan kom maar is wel bij hun gekocht want ik ben tweedde eigenaar. ik heb bij rdw papieren opgevraagd maar kan niet achter de 1ste eigenaar komen. Ik ben daarop gaan zoeken en kwam erachter dat hij toch twee onderhoudsbeurten was ondergaan in rotterdam en kon daar ook een boekje met de onderhouds beurten halen. dus daarmee zijn w e naar dordrecht weer terug gegaan maar nu missen we alleen de eerste stempel nog dus onze schakelbak die inmiddels kapot was gegaan valt nog niet in de garantie. Niemand wilt ons meer ineens helpen. Ook is het heel raar dat de kia hoofdkantoor helemaal geen gegevens van onze voertuig heeft. Terwijl in rotterdam in de computer de onderhoudsbeurten staan vermeld. Maar ik was nu een half jaar stil maar de schakelbak wordt nu steeds erger en dit is toch een groot kosten plaatje ik denk dat ze daarom ook ineens moeilijk doen waaarom wel ineens bekleding in de garantie laten vallen en nu met de schakel bakt (is waarschijnlijk een tandje afgebroken) hebben we nergens geen recht meer op. ik hoop dat jullie nog advies hebben zodat ik er wel uit kan komen alvast bedankt

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In 2014 heeft u een tweedehands Kia uit 2011 gekocht bij een algemeen garagebedrijf. U loopt nu tegen een kostbare reparatie aan; versnellingsbak moet worden hersteld. Normaal zou de reparatie onder de 7 jaar fabriekjsgarantie van Kia vallen, op voorwaarde dat al het reguliere onderhoud door KIA is uitgevoerd. Nu één stempel in onderhoudsboekje ontbreekt, kunt u geen beroep doen op de 7 jaar fabrieksgarantie. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

KIA biedt 7 jaar fabrieksgarantie op haar auto's, op voorwaarde dat u kunt aantonen dat al het reguliere onderhoud uitgevoerd is door een KIA dealer. Nu u dit - op een beurt na - niet kunt aantonen, voldoet u niet aan de gestelde voorwaarden, en kunt u geen aanspraak maken op deze garantie.

Wellicht kunt u nog wel een beroep doen op (nn-)conformiteit ex art 7:17 BW (soort wettelijke garantie). Een en ander hangt af van de verwachting die u redelijkerwijs mag stellen aan de levensduur van een versnellingsbak etc.

Mocht u over een rechtsbijstandverzekering beschikken, schakel deze dan in.

Voor meer informatie overklachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze website.