Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie is aansprakelijk voor schade bij botsing tijdens uitparkeren?

Vraag gesteld door aansprakelijkheid botsing op 6 maart 2017

Ik rijd achteruit vanuit parkeervak omdat de weg op dat moment vrij is. Even later botst een auto die op de weg achteruit rijdt tegen mijn auto aan. Mijn eigen verzekering zegt dat omdat wij beiden achteruit reden de aansprakelijkheid 50/50 is en dat beide partijen de helft van de schade zouden moeten betalen. Omdat ik WA ben verzekerd bel ik de verzekeraar van de tegenpartij, die moet oordelen. Die zegt dat beide auto's weliswaar achteruit reden, maar dat ik uitree uit een parkeervak, en de andere auto al verkeersdeelnemer was. Dat hij ook achteruit reed is niet relevant. Ik word verondersteld meer aansprakelijk te zijn, omdat ik nog geen verkeersdeelnemer was. Daarom moet ik zelf voor alle schade opdraaien (850 Euro). Dit voelt zeer onrechtvaardig omdat ik bij het uitparkeren goed heb uitgekeken en de tegenpartij niet. Wie is aansprakelijk en heeft de tegenpartij gelijk?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U reed achteruit uit een parkeerplaats en bent tegen een auto aangereden die achteruit reed. U vraagt hoe de aansprakelijkheid verdeeld zou kunnen zijn.

Zowel achteruitrijden als wegrijden uitparkeren is in de wet gedefinieerd als een bijzondere manoeuvre. Daarbij moet aan al het overige verkeer voorrang worden verleend. Dit maakt dat zowel u als de tegenpartij dezelfde voorrangsverplichting hadden. Zodra u in uw auto stapt en wegrijdt bent u verkeersdeelnemer. Het argument van de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan ik dan ook niet volgen.

Doorgaans wordt er in deze gevallen een schulddeling aangehouden waarbij beide partijen voor de helft aansprakelijk zijn, dus 50/50.

Meer informatie over schade na een aanrijding vindt u op onze website.