Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koopcontract ontbinden

Vraag gesteld door A Esc op 3 september 2018

Hallo,

Ik heb een auto gekocht zonder garantie bij een auto handelaar. Dezelfde avond ging er een oranje dashboard lampje branden (motormanagementsysteem). Op kosten van de verkoper is het probleem verholpen. De derde keer dat ik met de auto reed (lees 300km verder) is er iets kapot gegaan aan de versnellingsbak. Op kosten van de verkoper wordt dit gerepareerd, maar de verkoper verwacht dat ik een deel van de kosten betaal. Ik zit er aan te denken om het koopcontract te ontbinden. Kan ik het koopcontract ontbinden ook al doet de verkoper er (bijna) alles aan om de auto te repareren? Ik heb nu geen vertrouwen meer in de auto.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk heeft u bij een autohandelaar een gebruikte auto gekocht. De auto is geleverd zonder garantie. Ondanks dat de verkoper de geopenbaarde gebreken telkens hersteld, vraagt u zich af of u de koopovereenkomst kunt ontbinden, daar u geen vertrouwen meer heeft in de auto.

Ontbinding
Zolang de verkoper de telkens verschillende gebreken binnen een redelijke termijn herstelt, is ontbinding van de koopovereenkomst hier niet haalbaar.

Kosten herstel
Afhankelijk van de koopprijs, bouwjaar, kilometrage en informatie van de verkoper, komen de herstelkosten op grond van de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW) toe aan de verkoper (art 7:21 lis 2 BW).

Omgekeerde bewijslast
Indien er zich een gebrek binnen zes manden na levering openbaart, dan wordt vermoed dat het gebrek reeds al bestond op het moment van levering, behoudens tegenbewijs van de ondernemer.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.

https://www.anwb.nl/juridisch-advies/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop

Bewijslast