Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Functie geel geverfde ruimte tussen dubbele middenstrepen

Vraag gesteld door J.G.S. op 15 februari 2017

Op de rondweg van Steenwijk is op meerdere wegdelen (wel steeds binnen de bebouwde kom) de ruimte tussen de dubbele middenstrepen (al of niet onderbroken) geel geverfd.
Ik weet dat indien dit groen is het de functie heeft van een (groene) middenberm waar je (afhankelijk van de borden) 100 km.mag rijden.
Ik heb daarover 2 vragen;
- Wat is de vastgestelde functie van de gele kleur?
- Als deze er niet is mag dan elke gemeente haar eigen kleur kiezen???

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de functionaliteit is van de geel geverfde ruimte tussen de dubbele strepen ter hoogte van de ringweg van Steenwijk (binn de bebouwde kom).

Gele strepen doelen op tijdelijke belijningen bij wegwerkzaamheden of doorgetrokken gele streep aan zijkant van de weg, die erop duidt dat er niet stilgestaan of gerparkeerd mag worden.

De door u geschetste variant was mij niet eerder bekend. Navraag wegbeheerder (gemeente Steenwijk) leerde dat de ruimte tussen de 2 middenstrepen geel gekleud zijn om onderscheid te maken tussen de weg buiten de bebouwde kom en binnen de bebouwde kom.

Ofwel; wanneer u zich op de weg bevindt, waarbij de ruimte tussen de witte middenstrepen geel gekleurd zijn, dan begeeft u zich binnen de bebouwde kom en dient u uw snelheid aan te passen.

Voor alle overige tekens op de weg verwijs ik u naar onze website.***

Reactie van J.G.S.:

Betekent dit dat elke gemeente vrij is om een willekeurige kleur te kiezen (= bovenstaande vraag 2)?