Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervolging op betaalde bekeuring in België

Vraag gesteld door Robert15 op 30 maart 2020

Ik ben in december staande gehouden door meneer agent omdat ik bij de radar controle te snel had gereden, 140 waar je 90 mag. Na correctie was dit 43 km/h te hard. Schijnbaar is dit in België de grens voor de intrekking van een rijbewijs en ik moest gelijk een bedrag van 280 euro betalen.

Ok stom van mij dat ik zo hard had gereden en de boete gelijk betaald en rijbewijs was ik een maand kwijt. Maar dacht wel zaak afgehandeld. Tot ik vandaag een brief kreeg dat ik een vervolging krijg en nog een keer 310 euro moet gaan betalen. Dit vind ik raar omdat ik de boete al betaald heb, mogen ze dit doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In december 2017 bent u in België staande gehouden, vanwege een forse snelheidsovertreding (na correctie 43 km/u overschrijding). U heeft ter plekke 280 euro betaald. Bijkomende straf: 1 maand rijontzegging voor België. Onlangs ontving u een brief met het verzoek nog eens 310 euro te voldoen. U vraagt zich af of dit alles wel in de haak is.

Boetetarieven

  • Genoemde bedragen zijn indicaties en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is begaan.
  • Aan buitenlanders kan een boete van maximaal € 866 worden opgelegd.

Buiten de bebouwde kom

  • Overschrijding tot 10 km/h: vanaf € 53.
  • Overschrijding van 10 tot 40 km/h: vanaf € 53 en € 6 per overschreden kilometer en een mogelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.
  • Overschrijding vanaf 40 km/h: altijd een rechtszaak, € 80-4.000 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

Oftewel: gelet op de overschrijding van de maximum snelheid > 40 km/u waarnaar te allen tijde een rechtszaak volgt, dient de eerste betaling van € 280,- te worden beoordeeld als zijnde een betaling van een waarborgsom. Kennelijk heeft een rechter geoordeeld, dat een hogere geldboete hier meer gepast is (discretionaire bevoegdheid van een rechter).

Meer informatie over boetes uit België vindt u op onze website.