Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motormanagement lampje kapot

Vraag gesteld door Arceuropa op 17 november 2017

Vw touran bj. 2004 gekocht. Lampje is volgens de garage doorgebrand en wilt hem niet repareren. Gezien de bouwjaar van de auto is het niet verplicht dat hij moet branden. Ik wil hem toch gerepareerd hebben. De vw heeft al een paar reparaties gehad, revisie versnellingsbak, koppeling vernieuwd, sensor uitlaatgassen, sensor koelsysteem. Door het laten uitlezen ben ik achter de storingen gekomen. De 3 mnd garantie is verstreken. Wat zijn mijn rechten.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. Na verloop van de garantie is het motorstoringslampje doorgebrand. De garage wil niet kosteloos repareren.

Is de garantie inmiddels verstreken, dan kunt u alleen een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Het gebrek moet bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. Het is vervolgens aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden

In uw geval betreft het een auto van 13 jaar oud. Daarbij kunt u niet meer aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. U zou de verkoper aan kunnen spreken op grond van het feit dat u niet zo snel na aankoop al deze reparatiekosten hoeft te verwachten. Het zou klantvriendelijk zijn als de verkoper een bijdrage doet in de reparatiekosten. Juridisch gezien kunt u dit niet afdwingen.

Het klopt dat uw auto niet verplicht een werkend motormanagementslampje hoeft te hebben. Ik kan mij wel voorstellen dat u dat zelf liever wel heeft, maar verplicht is het dus niet.

Volgens de APK eisen is als volgt:

"Indien personenauto’s met een toegestane maximummassa van niet meer dan 3.500 kg, die in gebruik zijn genomen na 31 december 2005, met een verbrandingsmotor met elektrische ontsteking welke uitsluitend wordt gevoed door benzine, dan wel met een verbrandingsmotor met compressie-ontsteking, zijn voorzien van een emissiegerelateerd diagnostisch boordsysteem moet dit systeem zijn voorzien van een goed functionerende waarschuwingsinrichting, en mag het systeem geen emissiegerelateerde fouten bevatten."

Voor verdere informatie over klachten na aankoop verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.***

Reactie van Arceuropa:

Het lampje was al stuk toen ik hem kocht. Bij het uitlezen van de storingen werd het motormanagement lampje ook genoemd.