Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

milieuzone Amsterdam voor snor- & bromfiets

Vraag gesteld door RvD op 25 mei 2018

Amsterdam kent sinds kort een milieuzone voor snor- & bromfietsen. Ik heb een Spartamet snorfiets en rijd een aantal keer per jaar via Almere naar Zaandam en v.v.

Vragen:
Wat als ik fietsend naar binnen ga? Wordt er gewerkt met camera’s met kenteken herkennen of is er alleen handhaving? Een camera kan niet zien of ik fiets of snor. Krijg ik een bon als ik alleen maar fiets op een Spartamet snorfiets in de zone? Er zijn vast meer mensen die alleen door Amsterdam heen moeten van Noord naar Zuid en v.v.. Is de gemeente Amsterdam niet verplicht voor die personen een snor/brom corridor te maken? Omrijden is geen optie, is tientallen kilometers. Als de pont niet meer vaart moet dat via IJmuiden! Alleen het omrijden kost dan ongeveer 4 uur.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de milieuzone in Amsterdam voor brommers en snorfietsen. U zou daar graag met uw spartamed al fietsend doorheenrijden en vraagt zich af hoe er wordt gecontroleerd.

Op de website van de gemeente is het volgende aangegeven:

De gemeente gaat de milieuzone brom- en snorfietsen controleren met camera's en handhavers op straat. Tot 1 mei 2018 geldt een waarschuwingsperiode. Vanaf 1 mei 2018 kunt u een boete krijgen. De boete is voor 2018 vastgesteld op € 65,-.

Controle is dus inderdaad ook door middel van camera's.

Meer informatie over milieuzones vindt u op onze website.***

Reactie van RvD:

Bedankt voor u reactie. Naar aanleiding hiervan een aantal vragen aan de Gemeente Amsterdam gesteld. De reactie daarop had ik hier willen delen, maar ondanks het bericht van Amsterdam dat ik uiterlijk 15 juni antwoord zou krijgen, is dat nog niet het geval. Zodra ik antwoord heb laat ik het weten.***

Reactie van RvD:

Ik heb nog steeds geen reactie op mijn vragen aan de Gemeente Amsterdam.

Ik heb inmiddels wel een verkeersboete binnengekregen. Feitcode R309, totaal onduidelijk welke strafbaar feit ik concreet heb gepleegd. Ik vermoed dat ik fietsend op de Museumstraat in Amsterdam ben gezien op een fietspad, samen met tientallen andere fietsers. Zover mijn kennis strekt is dat in Nederland niet verboden om op een fiets, die er uitziet als een fiets en fietst als een fiets, maar wel een hulpmotor heeft die NIET ingeschakeld was.

Overigens snorren is beduiden goedkoper dan gewoon fietsen, namelijk € 65 Euro, terwijl fietsen op een fietspad in Amsterdam € 104 kost.