Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bij verkoop mobiel chalet kosten berekend van 346 euro (overdrachtskosten) + 1500 euro (provisie bij eigen verkoop) door parkeigenaar

Vraag gesteld door A.-H. op 12 juli 2017

Goedemiddag heer, mevrouw,

Wij verkopen ons chalet op een ANWB-chaletpark op de Veluwe. Wij hebben zelf een koper gevonden: de schoonouders van mijn dochter, het park is na mondelinge overeenkomst tussen mij en schoonouders van mijn dochter ingelicht dat het chalet een andere eigenaar krijgt. Het park wil ons 346 euro overdrachtskosten laten betalen om het huis op naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Daarnaast wil het park ons 1500 euro laten betalen, zijnde "provisie bij eigen verkoop", totaal dus 1846 euro. Overdrachtskosten van 346 euro kan ik begrijpen maar 1500 euro "provisie bij eigen verkoop" kan ik niet rijmen temeer daar het park voor deze 1500 euro geen inspanning levert. Kan dit zomaar ?

Graag horen we van u wat we kunnen doen,

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U wilt uw chalet met staanplaats op een recreatiepark (RECRON) verkopen aan de schoonouders van uw dochter. De ondernemer is akkoord, maar rekent € 346 administratiekosten en £ 1.500 provisie. U vraagt zich af of dit we; is toegestaan.

Provisie verkoop
Neen, de ondernemer handelt hier in strijdt met de RECRON-voorwaarden. Een onderenmer maakt alleen aanspraak op provisie, wanneer de ondernemer door u is ingeschakeld om het chalet te verkopen. De provisie moet dan in verhouding staan tot de geleverde prestaties.

Nu de ondernemer niet door u is ingeschakeld om voor u het chalet te verkopen. Nu de ondermeer géén inspanning/tegenprestatie heeft geleverd, mag hij ook géém provisie vragen bij de verkoop.

Administratiekosten
Ik vind de administratiekosten voor overschrijven chalet ook aan de hoge kant. Ook hier geldt dat de kosten in verhouding eten staan met de inspanningen die de ondernemer voor levert. Afhankelijk van de inspanningen van e ondernemer lijkt mij een bedrag aan administratiekosten van circa € 100 a € 150 maximaal.

NB: wanneer u weigert in te stemmen met betaling van deze bedragen, dan komt het voor dat ondernemers vervolgens weigeren met de verkoop in te stemmen. Probeer dan bij betaling op te late tekenen, dat u onder protest betaald heeft. Mocht de ondernemer hier ook niet mee instemmen. Betaal dan de kosten om de verkoop te kunnen afronden.

Maak vervolgens per aangetekende brief bezwaar tegen de reeds voldane koste. Geef aan dat u met uw muur tegen de muur stond, en geef aan dat de gevorderde betalingen in strijdt zijn met de RECRON-voorwaarden (vaste plaatsen).

Stel een termijn (twee weken) waarbinnen de ondernemer de provisie ad £ 1.500 restitueert, alsmede een deel van de teveel berekende administratiekosten.

Geschillencommissie Recreatie
Geef tot besluit aan, dat u het geschil ter beoordeling van de Geschillencommissie Recreatie zal voorleggen, wanneer restitutie door de ondernemer uitblijft.

Meer informatie over stacaravan/chalet en uw rechten vindt u op onze website.

P.S. ik zou het zeer op prijsstellen wanneer u mij op de hoogte stelt van de uitkomst. Mocht u tussentijds aanvullende vragen hebben, dan verneem ik dat graag.***

Reactie van brewster:

hallo, ik heb mijn caravan verkocht op een camping die de standaard voorwaarden van de recron voert.
Alles is al afgehandeld met de koper.
Nu na 3 maanden krijg ik nog een rekening van 250 euro voor
overdrachts kosten ,is dit normaal?***

Reactie van A.-H.:

Beste meneer, mw Brewster,

Volgens de expert ANWB zijn "de administratiekosten voor overschrijven chalet ook aan de hoge kant. Ook hier geldt dat de kosten in verhouding moeten staan met de inspanningen die de ondernemer voor levert. Afhankelijk van de inspanningen van de ondernemer lijkt mij een bedrag aan administratiekosten van circa € 100 a € 150 maximaal." mvg A-H