Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autokoop gecanceld

Vraag gesteld door Hercul op 6 juni 2018

Zijn bij een dealer informatie gaan vragen over de koop van een nieuwe auto. Koop gefinancierd of private lease.
Op Zaterdag 19 Mei bebeld door dealer dat hij nog een soort financiering had. Gevraagd aan dealer, in verband met bonus van 3000 euro die geldig was t/m Pinksteren voor een optie op de auto en na Pinksteren te beslissen. Op Dinsdag 22 Mei dealer gebeld dat wij van de auto af zagen. Dealer zegt dat wij een mondelingen overeenkomst hebben en de auto af moeten nemen anders een boete moeten betalen van 15%. Niets was geregeld geen financiering of private lease overeenkomst. Mondelinge overeenkomst is nooit schriftelijk bevestigd.Wat kan ik doen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of er nu wel of geen overeenkomst is overeen gekomen met betrekking tot de aanschaf van een nieuwe auto.

Vorm van een koopovereenkomst
Een koopovereenkomst kan volgens de wet als volgens art 2 BOVAG-voorwaarden, zowel mondeling als schriftelijk geschieden.

Nadeel bij een mondelinge overeenkomst is bijvoorbeeld het woord van de koper versus het woord van de dealer. Ofwel; het is lastig om een en ander te bewijzen.

Annuleringskosten
Annuleringskosten zijn pas dan verschuldigd, wanneer u als consument ná het sluiten van de koopovereenkomst, en vóór levering van de auto van de koop afziet.

Nu de dealer stelt dat u 15% annuleringskosten verschuldigd bent over de koopprijs, dient de dealer eerst te bewijzen dat er überhaupt sprake is van een geldige koopovereenkomst. Vervolgens dient de dealer te bewijzen dat u de koop schriftelijk geannuleerd heeft (art 8 lid 2 BW).

Meer informatie over annuleren van een koop vindt u op onze website.