Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Audi A3 gebroken draagarm: kosten verhalen bij Audi?

Vraag gesteld door Hanbeeg op 23 juni 2015

Van mijn Audi A3 Quattro 8L (2001) is recent de draagarm rechtsachter tijdens het rijden afgebroken. Dit gebeurde spontaan in een bocht, zonder dat ik over een obstakel ben gereden. De auto is daarna afgesleept en de draagarm is vervangen.

Na enig onderzoek ben ik erachter gekomen dat dit een bekend probleem is. Er is zelfs een terugroepactie geweest voor Quattro voertuigen van 1998 t/m 2000 (A3/S3/TT), wegens spontaan afbrekende draagarmen door corrosie. Mijn auto valt hier echter net buiten, maar het lijkt mij sterk dat dit helemaal niks met elkaar te maken zou hebben. U begrijpt dat ik mij na dit voorval en de gevonden informatie niet meer veilig voelde, en ik heb dan ook meteen de andere draagarm uit voorzorg laten vervangen (met originele VAG-onderdelen).

Nu vraag ik mij af, in hoeverre kan ik Audi aansprakelijk stellen en de gemaakte kosten verhalen, gezien de aanwijzingen dat dit misschien door een productiefout komt? Ook vraag ik mij af in hoeverre mijn keuze om de reparaties bij mijn 'eigen' Bovag garage te laten doen hierop van invloed is.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

De draagarm van uw Audi A3 Quattro 8l uit 2001 is recentelijk afgebroken. U vraagt zich af of u Audi aansprakelijk kan stellen voor de gemaakte kosten. 

Gezien de leeftijd van uw auto en het probleem dat u beschrijft, zie ik helaas geen mogelijkheden Audi (of een andere partij) hiervoor met succes aansprakelijk te stellen. Er is wel sprake van een buitensporig gebrek, maar op basis van de gemiddelde leeftijd van een auto, welke nu 16 a 17 jaar betreft, is dit een probleem dat zich voor kan doen.  

Het uitvoeren van de reparaties bij de BOVAG garage heeft hier verder geen invloed op.