Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voordeel BOVAG garantie t.o.v. KIA garantie bij koop van een occasion? En behoud van KIA garantie bij grote beurt bij andere BOVAG dealer?

Vraag gesteld door J-N op 8 maart 2017

Goedemiddag,

Ik heb 2 vragen. We staan op het punt om een tweedehands KIA te kopen van 4 jaar oud. Deze KIA is altijd onderhouden geweest bij de KIA dealer maar is nu weer toe aan een grote beurt en die zit dan ook bij het afleveringspakket inbegrepen. Nu is de dealer waar de occasion te koop staat geen officiële KIA Dealer, maar wel een BOVAG garage. Heeft dit invloed op de 7 jaar garantie die KIA biedt als zij de onderhoudsbeurt uitvoeren?

Ten tweede kunnen we kiezen uit meerdere afleveringspakketten met verschillende duur van de BOVAG garantie. Aangezien de KIA nog 3 jaar fabrieksgarantie heeft (of garantie tot 150.000 km) vragen we ons af of deze BOVAG garantie nog iets extra's biedt of dat dit eigenlijk dubbele garantie is waar we niks aan hebben? Op internet is hier weinig over te vinden.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft 2 vragen over de garantie bij aankoop van een gebruikte KIA, namelijk (1) blijft de garantie van KIA bestaan als het onderhoud bij een niet KIA garage gedaan wordt en (2) wat is de meerwaarde van BOVAG garantie boven de KIA fabrieksgarantie.

KIA geeft via de chat aan: "Het is zo dat de garantie vervalt als er bij schade geconstateerd wordt dat de wagen niet minimaal een keer per jaar onderhouden is bij een Kia dealer of duidelijk aantoonbaar op de Kia wijze".
Het onderhoud dient dus met originele KIA onderdelen te geschieden met de door KIA voorgeschreven vloeistoffen volgens het voorgeschreven onderhoud schema.


Voordeel BOVAG garantie naast KIA fabrieksgarantie
Op grond van art 15 lid 3 BOVAG voorwaarden heeft u bij aanschaf van een occasion /> € 4.500,- recht op minimaal 6 maanden BOVAG garantie, tenzij u uitdrukkelijk, schriftelijk van de garantie afziet. Voorts dienen de afleveringskosten in de vraagprijs te zijn opgenomen, en mogen derhalve niet bovenop de vraagprijs worden doorbelast.

Voordelen BOVAG voorwaarden ten opzichte van KIA garantie;

  • Bij BOVAG garantie gaat men bij een garantieclaim (slijtage-onderhevige delen zoals remmen, uitlaat etc.) uit van datum levering, bij garantieclaim KIA gaat men bij beoordeling uit van bouwjaar en kilometrage.
  • Een tweede voordeel van BOVAG garantie is de mogelijkheid een geschil ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Bovendien stelt een aantal rechtsbijstandverzekeraars als voorwaarde - bij geschil met autobedrijf - dat er sprake moet zijn van BOVAG garantie.

Meer informatie over garantie vindt u op onze website.