Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe autobanden vervangen, ventielen niet, daardoor lekke band en vakantie vertraging, garage aansprakelijk?

Vraag gesteld door Rumijn op 16 juli 2018

Bij vakantie beurt 4 nieuwe banden gemonteerd, in Duitsland reeds lekke voorhand, bleek na hulp adac dat alle vier de ventielen niet vervangen waren en daardoor de linker voorband was leeggelopen, ook de andere ventielen bleken na reparatie( heb 2 nieuwe voorbanden moeten laten monteren) ook niet goed meer. Heb daardoor halve dag vertraging opgelopen en extra overnachting moeten boeken.
Hoe ver kan ik de garage voor alle gemaakte kosten laten opdraaien? Heb de ene (rechter) voorband meegenomen en wil een nieuwe linkervoorband laten monteren, de 2 aangeschafte banden in Duitsland laten vergoeden en bij de garage achterlaten, de hotelovernachting declareren....hoe sta ik juridisch in dit verhaal? Hoor graag z.s.m jullie reactie
Met vriendelijke groet R.Mijnans

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Recent heeft u bij een vakantiebeurt 4 nieuwe banden laten monteren. In Duitsland kreeg u problemen met de linker voorband. Volgens de ADAC bleek dat alle vier de ventielen niet vervangen waren. Daardoor is de linker voorband leeggelopen en lek geraakt. U heeft 2 nieuwe voorbanden moeten laten monteren en u heeft de rechterband meegenomen.

U wilt weten of u de garage kan laten opdraaien voor de gemaakte kosten, zoals vergoeding van de 2 nieuwe banden, de extra hotelovernachting omdat u een halve dag vertraging heeft opgelopen.

Of u de garage met succes aansprakelijk kunt stellen, hangt ervan af in hoeverre u kunt bewijzen dat er sprake is van nalatigheid bij de garage.

U geeft niet aan of u de garage vanuit Duitsland meteen heeft gebeld om te vragen hoe te handelen. Dat is wel belangrijk.

Heeft u van de ADAC een verklaring gekregen waarin staat hoe de band leeg heeft kunnen lopen en lek is geraakt? Zo’n verklaring zou namelijk als een vorm van bewijs kunnen dienen.

Wat was de staat van de ventielen? Waren ze bijvoorbeeld verdroogd? Heeft u de ventielen ook meegenomen?

Als u er niet uitkomt met de garage en deze is lid van de Bovag, dan kunt u de zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Heeft u een reisverzekering heeft afgesloten? Dan kunt u kijken of de extra hotelovernachting op deze verzekering te verhalen is.