Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet gemelde WOK-historie.

Vraag gesteld door DorusDVH op 9 juli 2018

Ik heb vorig jaar op 10-08-2017 een koopovereenkomst + aanbetaling gedaan voor een tweedehands auto, ik heb de auto op 18-08-2017 opgehaald.

Nu wil ik de auto inruilen op een station ivm gezinsuitbreiding, de garage waar ik hem wil inruilen weet mij te vertellen dat ze geen intresse hebben ivm de WOK-historie.

Nu ben ik zelf even op onderzoek uitgegaan en tot mijn verbazing blijkt dat de auto op 14-08-2017 een WOK status heeft gekregen en die is op 15-08-2017 er afgehaald.

Dit is mij nooit verteld door de verkoper, ik voel mij hier dus flink in de aap gelogeerd. Ik zit nu dus met een auto die of niet meer ingeruild kan worden of tegen een fors lager bedrag ingeruild kan worden.

Ik zou graag ontbinding van de koopovereenkomst, en mijn geld terugkrijgen.

Mijn vraag is: sta ik in mijn recht? Zo ja, wat kan ik doen?


Met vriendelijke groet,


DorusDVH.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft op 10-08-2017 een koopovereenkomst gesloten,die op 18-08-2017 aan u is geleverd. Vanwege gezinsuitbreiding bent u nu op zoek naar een grotere auto en bent u erachter gekomen dat de auto een WOK- status heeft gehad tussen het moment van aankoop en levering. De garage waar u de auto wilt inruilen, heeft u hierop gewezen en wil uw auto niet inruilen.U voelt zich bekocht en u vraagt of u de koop kunt ontbinden en uw geld terug kunt krijgen.

Dat uw auto een Wok-status heeft gehad tussen het moment dat u de koopovereenkomst heeft gesloten en het moment van levering vind ik heel bijzonder. Ook de periode van de Wok-status is erg kort. Daarom raad ik u aan de verkoper om uitleg te vragen. Het zou kunnen dat het op een misverstand berust. Als dit zo blijkt te zijn dan moet de verkoper het voor u oplossen. Misschien is het mogelijk om de Wok-status ongedaan te maken.

Als blijkt dat het verhaal van de Wok-status klopt dan volgt hieronder de uitleg van de juridische mogelijkheden.

WOK-status

Een WOK-status is een ‘wacht op keuren’ status. Een Wok-status krijgt de auto bijvoorbeeld als deze zeer ernstig is beschadigd, zodanig dat het voertuig eerst moet worden goedgekeurd door de RDW voordat men er weer mee aan het verkeer mag deelnemen.

Dwaling

Er is sprake van dwaling in een aantal situaties:

  • De verkoper geeft foute informatie
  • De verkoper zwijgt over een punt wat hij had moeten melden
  • De koper en de verkoper gaan uit van dezelfde onjuiste informatie

Als er sprake is van dwaling dan kunt u onderhandelen over een aanpassing van de koopprijs of de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging gaat men terug naar de situatie zoals deze was voor het sluiten van de koopovereenkomst:

de verkoper moet de verkoopprijs teruggeven

de koper moet de auto weer inleveren

het kenteken moet worden overgeschreven op naam van de verkoper

een eventuele inruil moet ongedaan worden gemaakt

als de inruil auto als is doorverkocht dan moet de inruilprijs worden terugbetaald

Op basis van de door u verstrekte informatie kunt u stellen dat sprake is van dwaling. Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. U was immers niet op de hoogte van deze WOK-status. U zou de koop nooit hebben gesloten als u het had geweten, of wel hebben gesloten tegen een aanzienlijk lagere prijs. U kunt terug naar de verkoper en hem hiermee confronteren.

Als de verkoper niet meewerkt dan kan de overeenkomst per aangetekende brief vernietigd worden. In deze brief moet u aangeven op welke grond u gedwaald hebt, dat u de overeenkomst niet gesloten had als u de juiste informatie had en dat u daarom de overeenkomst vernietigt. U kunt hiervoor onze modelbrief gebruiken.

Meer informatie over klachten na aankoop en dwaling

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft of een Wegenwacht compleet dan kunt u deze inschakelen.