Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling opgebrand in 14000km, mijn schuld of van de dealer?

Vraag gesteld door Stefan_pol op 15 augustus 2018

Wegens "vermogensverlies" problemen heb ik de auto bij mijn garage (Citroën dealer) gebracht voor controle.
Deze stelt de diagnose dat de koppeling volledig is opgebrand.
Deze koppeling (de 2e van deze auto!) is er, vorig jaar, na 200.000km ingezet (door dezelfde garage).
Het lijkt mij ontzettend sterk dat ik eerst 200.000km rijd op de eerste koppeling en vervolgens de 2e opbrand in 14.000km.

Ik ben dan ook behoorlijk verbaast en ontdaan dat ik na een grote reparatie een jaar later hetzelfde onderdeel mag gaan vernieuwen.

De eerste weken van de nieuwe koppeling heb ik ontzettend moeten wennen, aangezien deze erg laat koppelt.
Mijn vermoeden is dan ook dat deze koppeling niet goed is aangebracht/afgesteld.

Om dit echter te bevestigen dient de koppeling verwijderd te worden. De kosten hiervan zullen (vooralsnog) voor mijzelf zijn. De opdracht hiervoor heb ik nog niet gegegeven, afwachtende van de reactie op dit bericht.

Ik weet niet goed wat ik hiermee aanmoet. Ik ben mij van geen kwaad bewust, ik rijd niet anders dan normaal en ik ben uiteraard niet van plan om ook maar een cent uit te geven aangezien ik dit als een fout van de garage zie, maar ik voel dat ik erg zwak sta, want het lijkt mij erg lastig te bewijzen.

Ondertussen maak ik wel kosten met een huurauto... ("ik heb niet eerder tijd dan maandag om em open te schroeven...")

Wat kán ik nu doen?
Wat móet ik nu doen?
Wat moet ik vooral níet doen?

Alvast bedankt voor reacties!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Bij een kilometerstand van 200.000 km is vorig jaar de koppeling vervangen. Nu een jaar en 14.000 km later heeft de koppeling het alweer begeven. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Om te kunnen beoordelen voor wiens rekening de reparatiekosten komen voor vervanging van de koppeling, dient de koppeling te worden onderzocht.

Gelet op uw klachten na montage van de huidige (defecte) koppeling, zou de oorzaak gezocht kunnen worden in plaatsing van een koppeling met een andere koppelwaarde.

Expertise
Mocht u over rechtsbijstand beschikken, dan vallen expertisekosten doorgaans oo onder de dekking van de polis. Onafhankelijke technisch onderzoek zou kunnen uitwijzen wat de oorzaak is van het defect (montage verkeerde koppeling, olielekkage, rijstijl, etc).

Expertise op basis van ongelijk
Mocht u niet over rechtsbijstand beschikken, dan zou u de dealer kunnen voorstellen expertise op basis van ongelijk uit te laten voeren. De partij die in het ongelijk wordt gesteld draagt de reparatiekosten als de expertisekosten.

Nadeel hiervan deze optie is de hoge expertise kosten (circa € 400,-) afgezet tegen de reparatiekosten (circa € 800,- tot € 1.200,-), indien u in het ongelijk zal worden gesteld.

Geschillencommissie
Een andere optie is - mits de garagist BOVAG lid is - om de koppeling te vervangen en de factuur onder 'protest' of 'onder voorbehoud van alle rechten' te voldoen. Leg vervolges het geschil ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen. Een expert van de Geschillencommissie zou mogelijk aan de hand van de defecte koppeling de oorzaak kunnen herleiden. Het is derhalve noodzaak dat u de oude koppeling veilig stelt.

Vordering kunt u instellen op grond van wanprestatie (art 6:74 BW) en/of wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud vindt u op onze website.***

Reactie van Stefan_pol:

Beste Michiel,

Bedankt voor je reactie.

Ik heb me ingelezen in de gegeven optie "geschillencommissie", dit was dan ook mijn uitgangspunt.
Via de BOVAG kreeg ik de suggestie om aanwezig te zijn op het moment dat de koppeling uit de auto kwam. Daarmee kon ik zelf de opgelopen schade zien zonder dat er mee geknoeid zou kunnen worden (niet dat ik dat verwachtte, maar je kunt het beter voor zijn...)

Uiteindelijk was de garage mij voor (tegen de afspraak in...) en heeft een probleem in de drukgroepen van de koppeling geconstateerd.
Dit is een garantiegeval en dus is de koppeling kosteloos vervangen.

Probleem dus opgelost, zonder al te veel kosten voor mij.***

Reactie van Michiel Claesen:

Proficiat! En dank voor uw terugkoppeling.***

Reactie van Stefan_pol:

terugKOPPELING, haha!

Geen probleem, kleine moeite!