Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik Dolly in buitenland voor vervoer oldtimer achter camper

Vraag gesteld door WilW op 18 juni 2018

Geachte heer mevrouw,

Ik ben mij aan het oriënteren in de aanschaf van een dolly. Ik wil deze aanschaffen om met mijn oldtimer achter een camper door Europa te gaan reizen. Ik wil gebruik maken van een dolly omdat deze ter plekke minder ruimte inneemt en praktischer is dan een aanhanger.
Nu heb ik een bericht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gevonden waarin beschreven wordt dat het gebruik van een dolly in Nederland is toegestaan. Mijn vraag is nu; als deze combinatie volgens de verkeerswet in Nederland is toegestaan en ik voldoe aan de wettelijke eisen die in Nederland gelden, mag ik dan met die combinatie dan ook in Europese landen rijden. Op de website https://camperpunt.nl/triangel/ heb ik wel gegevens gevonden van het gebruik van een triangel in Europese landen gevonden en daarom wil ik dan ook geen triangel gaan gebruiken, maar ik kom er niet achter of deze regels in het buitenland ook van toepassing zijn op het gebruik van een dolly om een oldtimer te vervoeren. Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden.

Met vriendelijk groet,

Dhr. Wil Willemsen

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of het gebruik van een Dolly (middel om auto achter camper te slepen) ook in alle overige Europese landen toegestaan is.

Regelgeving Europa
Het gebruik van een Dolly wordt toch - net als bij een Triangel) gezien als een vorm van slepen. In Nederland als in het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van een Triangel als een Dolly toegestaan. Maar in alle overige Europese landen wordt het gebruik ervan gezien als een vorm van slepen.

Daar waar slepen in het buitenland wel is toegestaan, mag dit alleen over kortere afstanden. Dit is bijvoorbeeld in Duitsland expliciet het geval. In België is verder bepaald dat slepen alleen mag als het getrokken voertuig niet in staat is zelfstandig te rijden. In Frankrijk mag op autosnelwegen slechts gesleept worden door firma’s met een vergunning. Het is daarom onmogelijk om bijvoorbeeld Spanje legaal te bereiken.

Meer informatie over auto achter camper slepen vindt u op onze website.