Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Persoonsgegevens bij proefrit

Vraag gesteld door Hazel op 14 augustus 2017

Bij het maken van een proefrit wordt standaard een kopie van het rijbewijs gemaakt inclusief foto. Na de proefrit krijg je de gegevens/kopie niet meer terug en blijft deze bij de garagehouder ivm bekeuringen geeft men aan. Mijn vraag is welke gegevens mogen zij vragen en/of bewaren en hoelang.
Kan ik na de proefrit mijn gegevens weer terug vragen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten of u na het maken van een proefrit uw eerder afgegeven kopie rijbewijs terug mag vragen.

Voor de proefrit wil de verkoper uw rijbewijs zien. Hij maakt een kopie en de adresgegevens worden gecheckt. Dat lijkt onsympathiek, maar er zijn helaas mensen die de proefritauto na drie jaar nog niet hebben teruggebracht. Het formulier dat u moet tekenen, dekt de verkoper in tegen bekeuringen.

Bij de verhuur van een auto of het maken van een proefrit mag er dus een kopie gemaakt worden van een identiteitsbewijs. De pasfoto en BSN mogen overigens niet gekopieerd worden. Na afloop van de verhuur of proefrit moeten de gegevens worden vernietigd. Bedrijven en organisaties mogen persoonsgegevens overigens niet langer bewaren dan nodig of wettelijk verplicht is. Daarna moet men de gegevens vernietigen.

Meer informatie over proefrit maken vindt u op onze website.