Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Katalysator kapot na 1 week aanschaf 2e hands

Vraag gesteld door stickeric op 6 oktober 2017

Ik heb vorige week een tweedehands auto gekocht met 3 maanden garantie op motor en versnellingsbak. Na nog geen 4 dagen is er een geel lampje gaan branden en blijkt dat de katalysator kapot is.

Garage zegt dat dit niet order motor garantie valt klopt dit? en heb ik nog eventuele andere rechten?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij een autobedrijf een gebruikte auto gekocht. De auto is geleverd met drie maanden garantie op motor en versnellingsbak. Na vier dagen bleek de katalysator defect. De verkoper stelt dat dit niet onder de garantie valt. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Garantie op motor en versnellingsbak
Katalysator valt hier inderdaad niet onder.

Wettelijke garantie
Nu de katalysator ondeugdelijk blijkt kunt u allicht een beroep doen op de wettelijke garantie (Conformiteit art 7:17 BW), Indien de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond va de overeenkomst, dient - rekening houdend met o.a. bouwjaar, kilometrage, informatie advertentie/verkoper, koopprijs - de verkoper het gebrek kosteloos te herstellen.

Op grond van art 7:18 lid 2 BW is er de eerste zes maanden na levering sprake van een omgekeerde bewijslast. Oftewel; de verkoper dient aan te tonen dat in desbetreffend geval aan te tonen dat de katalysator bij levering af, niet aanwezig was.

Geschil
Komt u er niet uit met de verkoper, dan kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de kantonrechter.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van stickeric:

Stel we kunnen aantonen dat de katalysator al defect bij levering. Heb ik dan recht op een nieuwe katalysator een gereviseerde tweedehands of kunnen hun ook een katalysator een auto uit de sloop halen?***

Reactie van Michiel Claesen:

Doorgaans staat (bet als bij de BOVAG) garantievoorwaarden vermeld dat de garagist nieuwe of gebruikte onderdelen mag gebruiken bij de uitvoering van een reparatie.

Mocht in de garantievoorwaarden hierover niets bepaald zijn, dan is het niet redelijk een geheel nieuw onderdeel te eisen, indien de auto gebruikt is gekocht (art 6:248 Bw & art 6:212 BW).