Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete + rijverbod Duitsland: wat moet ik doen met het rijverbod?

Vraag gesteld door Dhr Snijders. op 22 mei 2017

Hoi,

Ik heb vorig jaar eind oktober 2016 een boete gereden in duitsland, dit was een geldbedrag van €160,- en 1 maand rijverbod. De boete heb ik gelijk betaald. Stond verder niks bij dat ik nog meer informatie zou krijgen, dus we gingen ervan uit dat ik 1 maand vanaf de boete niet in duitsland mocht komen.

Echter krijg ik nu 7 maanden later een brief in het Duits, waar ik met mijn beste Duits uit kan halen dat ik mijn rijbewijs op moet sturen? Ik vind het heel erg raar dat dit 7 maanden later ineens komt in het Duits en terwijl de boete gewoon in het Nederlands was? Dus mijn vraag is eigenlijk wat hier de normale procedure van? Of hoe kan ik dit het beste oplossen? Ik kan mijn rijbewijs slecht opsturen want die heb ik hier in Nederland nodig iedere dag.

Ik kijk uit naar uw antwoord!

Mvg Snijders

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Verkeersovertreding in Duitsland
Eind oktober 2016 heeft u een verkeersovertreding begaan in Duitsland, waarvoor u een boete heeft ontvangen; € 160,- en een rijverbod van één maand. U was ervan uitgegaan dat het rijverbod automatisch zou ingegaan. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. U ontving onlangs een brief uit Duitsland met verzoek uw rijbewijs op te sturen. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

U dient te allen tijde gevolg te geven aan een opgelegd (tijdelijk) rijverbod.

Opsturen of afreizen
Naast de mogelijkheid om het rijbewijs op te sturen (aangetekend), kunt u er ook voor kiezen om naar de deelstaat af te reizen waar u de overtreding heeft begaan (zie brief). Aldaar kunt u bij een zogenaamde Bussgeldstelle/ Bussgeldbeörde een aantekening laten zetten met betrekking tot het rijverbod. Het rijverbod gaat dan de volgende dag in.

Eventueel bestaat er de een mogelijkheid - voor niet-ingezetene van Duitsland - om de boete te verdubbelen in plaats van het rijverbod. Neem voor al de beschikbare mogelijkheden contact op met de dossierbehandelaar, de contactgegevens staan rechts bovenaan de brief.

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van Dhr Snijders. :
Dankuwel voor uw antwoord en hulp. Dan ga ik een keer erheen rijden, alleen heeft u ook enig idee binnen welke tijd ik dit moet doen? Ik zal morgen naar de dossierbehandelaar bellen en vragen of er iemand Nederlands spreekt en wat de opties zijn.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Dhr Snijders. :
Heeft u ook enig idee binnen welke tijd ik er dan heen moeten rijden?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van gertbtel:
Geldt het rijverbod ook in Nederland?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Annemieke Zerdoun:
U heeft een vraag over het afwikkelen van een rijverbod in Duitsland.

In de aan u verstuurde brief staat aangegeven binnen welke termijn deze rijontzegging moet worden afgerond. Doorgaans is de termijn vier maanden na de datum die op de brief staat vermeld.

De rijontzegging is niet van kracht in Nederland, maar alleen in Duitsland.