Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

auto binnen 5 maanden na aankoop motor kapot

Vraag gesteld door 123me op 13 september 2018

Hallo, ik heb op 31 maart j.l. een Opel Combo 1.3 diesel van 2011 gekocht van een handelaar in bedrijfsauto’s, voor €2800. We hebben een proefrit gemaakt en alles leek in orde. De complete dealer onderhoudshistorie zat erbij. We hebben er nog geen 10.000 km mee gereden, apk gedaan en een onderhoudsbeurt volgens schema. Gister echter, viel de motor plots uit en wilde niet meer starten. De Wegenwacht constateerde een kapotte distributieketting. Schade €1000 a €1500. Ik vind dit wel heel snel na aankoop. Is er een mogelijkheid iets van de schade te verhalen op de handelaar?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft enkele maanden geleden een auto gekocht van een handelaar in bedrijfsauto's. Nu is de distributieketting gebroken. U vraagt of u de kosten kunt verhalen bij de verkoper.

Als u een nieuwe auto koopt heeft u daarbij vaak garantie. Afhankelijk van de duur van uw garantie zouden deze kosten onder de garantie kunnen vallen.

Is de garantie inmiddels verstreken, of had u geen garantie afgesproken, dan kunt u nog altijd een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te minder u mag verwachten. Ook het feit dat het gaat om een bedrijfsauto en de aankoopwaarde kan meespelen in de vraag wat u mocht verwachten.

Het gebrek moet wel bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden

In uw geval betreft het een auto van 7 jaar oud. Of u de verkoper met succes kunt aanspreken hangt nog wel af van het onderhoud en de kilometerstand. Mogelijk is de verkoper bereid om een deel van de kosten op zich te nemen. Verhaal van de volledige schade zal niet snel worden toegewezen. Vergoed de vekoper een deel, denk aan 30 /50 procent, dan zou ik u aanraden om dat te accepteren.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.