Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onduidelijkheid rood-witte markering lastdrager aanduiding

Vraag gesteld door J. Dikmans op 14 juli 2023

Beste lezer, ik heb een fietsendrager, mijn fietsen steken rechts en links niet uit. Ik heb lampen op de fietsendrager. De fietsen staan erachter. Dus de lampen zitten boven de verlichting van de fietsendrager. Er is onduidelijkheid over dat rood witte vierkante bord. Is dat nu wel of niet verplicht. Ik rijd alleen overdag nooi snachts.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt of het verplicht is om een fietsendrager te voorzien van een markeringsbord ondanks dat de fietsen niet uitsteken en uw fietsendrager is voorzien van verlichting.

Hieronder licht ik mijn antwoord toe:

Nederlandse wetgeving

In Nederland word een fietsendrager of bagagebox gezien als een lastdrager. De lading mag 20cm per kant uitsteken en maximaal 1 meter naar achteren. Wanneer u hierover heen gaat bent u ook in Nederland verplicht een markeringsbord te gebruiken.

Buitenlandse wetgeving

In Spanje en Italië is het gebruik van een rood-witte markering verplicht ongeacht of iets uitsteekt of niet. In onze webwinkel treft u een markeringsbord aan die voor beide landen te gebruiken is aangezien Spanje en Italië andere eisen hebben aan het streepgebruik op het bord. Tevens dient u een NL-sticker of bordje op de fiets- of fietsendrager te monteren. Een rechthoekige blauwe NL-sticker op de witte kentekenplaat is niet toegestaan.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.