Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager scheef op (vaste)trekhaak Renault Capture

Vraag gesteld door J. de Vos op 23 mei 2024

Ik heb een Renault waar door dealer een vaste trekhaak is gemonteerd. Als ik de fietsdrager erop zet, staan de fietsen erg scheef achterover. De fietsdrager is niet te verstellen en klemt ook onder de knobbel. De as onder de knobbel is niet verticaal, waardoor de fietsdrager scheef op de trekhaak staat.

De Renault dealer geeft aan dat het aan de trekhaak ligt. Op een andere auto staan de fietsen op de drager wel recht. Wat is de oplossing om de fietsdrager recht achter de Capture te krijgen? Komt dit vaker bij een Renault Capture in combinatie met een ANWB fietsdrager Touring Flex Plus voor? Worden er eisen gesteld aan de vorm/uitvoering van trekhaken, wat betreft vorm onder de knobbbel?

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

Renault Captur scheef hangen Touring Flex +2 fietsendrager
U vraagt of er eisen worden gesteld aan de nek en de kogel van uw trekhaak.

Het antwoord is ja.

Hieronder licht ik mijn antwoord toe:
Het gedeelte onder de kogel wordt ook wel de nek van de trekhaak genoemd. De dikte van de kogel en de lengte van de nek staan beschreven in de technische eisen waar een trekhaak aan moet voldoen.

De mechanische koppeling van uw fietsendrager klemt om de nek van de haak en om de kogel. Met de stelbout aan de zijkant van de koppeling kunt u alleen de klemspanning van het mechaniek op de kogel afstellen. Dit doet u alleen wanneer de fietsendrager kan draaien op de kogel.

Als de trekhaak kogel een aantal graden afwijkt van een een rechte hoek (90 graden) dan heeft dat gevolgen voor de stand van uw fietsendrager. Uw garage kan de stand van de trekhaak kogel wijzigen.

Ook vond ik op internet een interessant antwoord voor u van een mede Renault Captur eigenaar. Zie de eerste vraag van Dhr van den Goorbergh op: Eisen en voorschriften betreffende de trekhaak (trekhaakland.nl)