Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veiligheid textiel kabelslot

Vraag gesteld door B. de Boer op 17 april 2023

Ik heb jullie fietsslotentest 2022 gelezen. De meeste van deze sloten zijn kettingen die eigenlijk te kort zijn. 120cm is eigelijk maar een lus van 60cm.
Ik zag op internet ook het Tex-Lock kabel- textielslot. Dit slot kan je met een kleine lus bevestigen met een los U slot. Waardoor je een veel langer slot hebt. Deze schijnt ART2 gekeurd te zijn. Echter, ik zag op een YouTube video dat ze deze ook kapot kunnen krijgen binnen tien minuten. Het is wel een duur slot maar wel licht in gewicht.
Wat vinden jullie van het Tex-Lock kabelslot textielslot? Is het een veilig slot of niet?
https://www.fietsslot.nl/search/tex-lock/
 

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt wat de ANWB vindt van het Tex-lock textiel kabelslot.
Hieronder licht ik mijn antwoord toe:
- Het slot heeft een ART2 classificering welke aangeeft dat deze geschikt bevonden is om te gebruiken bij fietsen.
- U geeft aan dat een YouTube filmpje laat zien dat het slot binnen 10 minuten kapot te krijgen is. Elk slot is uiteindelijk kapot te krijgen. Een gelegenheidsdief zal een fiets met een lastig slot of dubbele sloten eerder laten staan. Bij specifieke fiets diefstal gebruikt de dief grovere gereedschappen zoals een slijptol of betonschaar. Hierdoor kan een slot eerder bezwijken., maar dat hoeft niet.

Conclusie

Wanneer een slot een ART2 certificering heeft ontvangen kunt u ervan uit gaan dat het een veilig fietsslot is. De hoge prijs is te verantwoorden voor het feit dat het een licht slot is, met innovatief materiaal gebruik en de oplage is een stuk lager dan de in massa geproduceerde kettingsloten.