Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te gebruiken helmensoort scootmobiel

Vraag gesteld door op 25 december 2022

toen ik in de winkel was, had ik het slechtste jongetje van de klas die geen idee had waar ik het over had. Hij dacht dat er voor een scootmobiel andere helmen nodig zijn dan voor een fiets. Mijn scootmobiel rijdt ongeveer 20 kilometer per uur.
Als een ander soort helm noodzakelijk is, welke helmen zijn dit dan?

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

 

U vraagt welke helmen u kunt gebruiken wanneer u zich verplaatst per scootmobiel met een maximale snelheid van 20km/ph.

Helmen

Er is geen wet- of regelgeving die de bestuurder van een scootmobiel verplicht om een helm te dragen. Hierdoor bent u vrij om zelf te kiezen wat voor helm u zou willen dragen. In theorie zou u zelfs een paardrijcap op kunnen zetten, alleen raad ik u dat af. Wanneer u zich gaat verdiepen in helmen dan treft u vele soorten, kleuren, modellen en prijzen aan. Wat van belang is (ongeacht de prijs) is dat u een helm past die comfortabel op het hoofd zit en die niet kan draaien op het hoofd. Wanneer u als volwassene een klein hoofd heeft dan zou dit zelfs kunnen betekenen dat een kinderhelm het meest geschikt is voor u.

Conclusie

Met betrekking tot veiligheid van (kinder)fietshelmen hoeft u zich geen zorgen te maken. Alle door ons verkochte helmen voldoen aan de normen die aan fietshelmen gesteld worden. De verschillen in prijs ontstaan door: mogelijkheden die de helm biedt, de gebruikte materialen en de afwerking.

Mogelijk heeft u hier ook iets aan: Fietshelm kopen, waar op letten? | ANWB