Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scheef hangen Thule EuroPower 916 fietsendrager

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 juli 2023

Ik heb onder onze Audi A1 Citycarver een trekhaak laten zetten via Trekhaakcentrum. Nu blijkt dat onze fietsendrager, type Thule EP 916, achterover hangt. Bij het vastzetten van de fietsendrager wordt deze in één stand gedrukt. Nu blijkt dat de (losneembare) trekhaak iets schuiner (niet verticaal) staat dan een trekhaak op een andere auto.  Ik heb een andere fietsendrager, type Thule EasyFold 932, op onze trekhaak gezet, waarbij de fietsendrager wel recht staat. Mijn fietsendrager staat ook recht als ik deze op de trekhaak van de andere auto zet (trekhaak staat verticaal). Voorheen hadden wij een Audi Q3 waar deze wel recht hing. De vraag is of de trekhaak niet goed is omdat qua vorm anders is of dat het klemmechanisme van onze fietsendrager niet past op de trekhaak. Zijn er mogelijk verschillende typen trekhaken (zijn trekhaken genormaliseerd?). Als ik een nieuwe fietsendrager zou willen kopen, welk type zou ik dan moeten kopen en hoe weet ik dat deze recht hangt?  Kan dit eventueel bij een ANWB winkel uitproberen of eventueel waar anders.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt wat de reden kan zijn waarom uw Thule EuroPower 916 fietsendrager scheef hangt op de trekhaak. Ook geeft u aan een Thule EasyFold 932 fietsendrager te hebben en deze hangt wel recht op dezelfde trekhaak.

Hieronder licht ik mijn antwoorden op uw vragen toe:

 1. De vraag is of de trekhaak niet goed is omdat qua vorm anders is of dat het klemmechanisme van onze fietsendrager niet past op de trekhaak.
  • Het G5 klemmechanisme welke Thule gebruikt in de koppeling van de EuroPower 916 rust op de nek onder de kogel. Bij deze fietsendrager is er geen stelmogelijkheid aanwezig om de fietsendrager in hoogte te verstellen.
  • De EuroFold 932 maakt gebruikt van een Hercules koppeling en dat verklaart waarom u verschillen ervaart tussen deze twee fietsendragers.
  • Op pagina 13 in de handleiding van Thule staat hoe u de EuroPower 916 fietsendrager koppeling klemkracht af kunt stellen. Deze handelingen doorloopt u alleen wanneer de fietsendrager kan verdraaien op de trekhaak kogel.
 2. Zijn er mogelijk verschillende typen trekhaken (zijn trekhaken genormaliseerd?).
  • Trekhaken kunnen van meerdere materialen gemaakt zijn, denk hierbij aan: staal en aluminium.
  • Fietsendrager fabrikanten geven in de handleiding aan voor welk materiaal trekhaak de fietsendrager geschikt is.
  • De hardheid van het materiaal speelt hierbij ook een rol.
   De safetysheet van de Thule EuroPower 916 geeft aan dat u de fietsendrager niet op aluminium trekhaken of gietijzeren haken met hardheid GGG40 mag gebruiken. U vind deze opmerking bij D1 op pagina 8.
  • Trekhaken zijn genormaliseerd, zo moet men tijdens een APK de kogeldiameter (minimaal 49mm) opmeten. Ook de nekafstand onder de kogel is gedocumenteerd en volgens een norm vast gesteld.
 3. Als ik een nieuwe fietsendrager zou willen kopen, welk type zou ik dan moeten kopen en hoe weet ik dat deze recht hangt?
  • U zult dan op voorhand uit moeten zoeken of de fietsendrager stel mogelijkheden heeft.
 4. Kan dit eventueel bij een ANWB winkel uitproberen of eventueel waar anders.
  • Het antwoord voor een ANWB winkel is standaard nee, veel van onze winkels zijn niet met de auto te bereiken. In verband met de drukte in de winkel zou het passen alleen kunnen als de winkelmanager het toestaat en er een collega beschikbaar is om met u en de fietsendrager mee te lopen.
  • Iedere retailer die demo modellen fietsendragers tentoonstelt zou u kunnen vragen of u het merk- en model zou mogen passen. Denk hierbij aan grote fietsenwinkels, de Halfords of het trekhaakcentrum.

Concluderend:
De hoek van de nek van uw trekhaak is de oorzaak waarom de fietsendrager scheef hangt. Wanneer deze door verkeerde montage niet waterpas horizontaal achter de auto staat heeft dat een uitwerking op het scheef hangen van de fietsendrager. Uw garage, KwikFit of trekhaakcentrum zal de hoek van de kogel af moeten stellen.

Mogelijk is dit artikel 14 vragen over fietsendragers | ANWB ook interessant om door te lezen.