Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

reflectoren / verlichting fietsen

Vraag gesteld door C. Blank op 16 oktober 2020

Waarom hebben race / sportfietsen geen reflectoren in wielen, trappers en achterop= Ook een bel en verlichting ontbreekt.  Is de eis soms dat dat alleen verplicht is als je in donker fietst?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af er voor racefietsen andere eisen gelden aan de verlichting en reflectie dan voor gewone fietsen? Nee, dit is niet het geval

De wet
De wet maakt geen onderscheid tussen en fiets en een racefiets.
Voor alle fietsen geldt dat deze alleen mogen worden gebruikt op de openbare weg, als deze voldoen aan de voorwaarden zoals genoemd in de Regeling Voertuigen.

Reflectoren en bel
In art 5.9.51lid 1 Regeling voertuigen staat het volgende:

Fietsen op twee wielen moeten zijn voorzien van:   
a. één rode retroreflector aan de achterzijde van het voertuig;    
b. witte of gele retroreflectoren aan de wielen, en   
c. vier ambergele of gele retroreflectoren aan de trappers.

Daarnaast staat in artikel 5.9.71 Regeling Voertuigen dat alle fietsen moeten zijn voorzien van een goed werkende bel. 

Verlichting op de fiets
De regelgeving met betrekking tot de verlichting op een fiets staat sinds enkele jaren niet meer in de regeling voertuigen maar in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens. Verlichting hoeft niet meer permanent op een fiets aanwezig te zijn maar moet wel gebruikt worden als het donker is of bij slecht zicht. Dit mogen ook losse lampjes zijn die op kleding gedragen worden.

In artikel 35 RVV staat daarover het volgende:

  1. Fietsers voeren tijdens het rijden bij nacht of bij dag indien het zicht ernstig wordt belemmerd, verlichting overeenkomstig het tweede tot en met het vierde lid.
  2. Een fiets op twee wielen en een fiets op drie wielen met één voorwiel moeten zijn voorzien van een wit of geel licht dat aan de voorzijde wordt gevoerd, tenzij de bestuurder een wit of geel licht voert op zijn borst.
  3. Op een fiets op meer dan twee wielen met twee voorwielen moeten aan de voorzijde twee witte of twee gele symmetrisch links en rechts van het midden bevestigde lichten worden gevoerd.
  4. Een fiets moet zijn voorzien van een rood achterlicht dat aan de achterzijde wordt gevoerd, tenzij de bestuurder of een achter de bestuurder gezeten passagier een rood licht voert op zijn rug.
  5. Een fiets mag zijn voorzien van twee ambergeel licht stralende richtingaanwijzers aan de voorzijde en twee aan de achterzijde.
  6. Er mogen niet meer lichten worden gevoerd op een fiets, door de bestuurder daarvan of door een achter de bestuurder gezeten passagier dan de in het tweede tot en met vijfde lid genoemde lichten.

Op onze pagina over fietsverlichting leest u hier meer over terug.
We vinden fietsverlichting erg belangrijk, daarom zijn we de onlangs de ANWB Fietsverlichtingsactie gestart