Fietsendrager Spinder Hawk RH-2-F niet geschikt voor E-bikes?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 juli 2021

Vorige week bracht ik onze Gazelle Ultimate en Grenoble E-bikes naar de dealer voor een onderhoudsbeurt m.b.v. mijn Spinder Hawk fietsendrager type RH-2-F. Welliswaar niet de nieuwste maar in mijn ogen een oerdegelijk stalen apparaat.

Toen ik de fietsen weer op de drager zette, kwam de monteur naar buiten met het bericht dat deze drager niet voor E-bikes gebruikt mag worden en dat me dit bij een politiecontrole op een forse bekeuring kan komen te staan.
Hoewel de drager een afneembare middenbeugel heeft om de fietsen vast te zetten, staan de fietsen hiervan geheel vrij.
Op het typeplaatje van de drager staat "maximaal gewicht zie typeplaatje van de trekhaak".

De trekhaak van onze auto mag 80kg kogeldruk hebben en dan blijf ik met 2 fietsen van ongeveer 28kg/stuk en gewicht drager ruim binnen de marge. Is het verhaal van de monteur waar of is dit een verkooppraatje voor een nieuwe fietsendrager?
Als het laatste waar is, welke drager beveelt u dan aan?

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Spinder Hawk fietsendrager, volgens uw fietsenmaker niet geschikt voor 2 e-bikes.

Dat verhaal klopt, volgens Spinder is deze drager niet geschikt voor e-bikes. Deze informatie is duidelijk op hun website terug te vinden 

U geeft zelf al aan dat de fietsen zo'n 28 kilo per stuk wegen, terwijl deze drager maximaal 50kg mag dragen, dat zal ongetwijfeld één van de redenen zijn dat deze drager niet geschikt is.

Spinder heeft bijvoorbeeld wel de Explorer+ die wel geschikt is voor e-bikes.

Ondanks dat we recent geen echte test van fietsendragers uitgevoerd hebben, is er wel een impressie van verschillende fietsendragers terug te vinden op onze website.

Via deze pagina kunt u alle informatie  over fietsendragers inclusief een keuzehulp terugvinden.