Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mistachterlicht op fietsendrager

Vraag gesteld door Michiel op 11 mei 2019

Ik heb een auto met 13 polige steker en een fietsendrager met 7 polige steker. Die fietsendrager heeft geen mistachterlicht (en geen achteruitrijlampen). De 13 polige steker van de auto is zó, dat het insteken van een steker (de verloopsteker van 13 naar 7 in mijn geval) het mistachterlicht van de auto uitschakelt. Mijn gevoel is dat ik dus in overtredeing ben als ik met dit fietsenrek rijd. Namelijk: ik heb geen mistachterlicht op dat moment, en de auto is van na het tijdstip van het verpicht worden van een mistachterlicht. Vraag: klopt dat. Tweede vraag: hoe los ik dit dan op? Bestaan er fietsendragers met 13 polige steker en hebben die dan mistachterlicht ? De fabrikanten zijn er uitermate vaag over op hun sites. Bijbehorende vraag: hoe is dat in het buitenland ? Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, etc ?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

De mistachterlamp van uw auto wordt uitgeschakeld als er een fietsdrager op het trekhaakstopcontact wordt aangesloten.

U zou in principe in overtreding zijn omdat het mistachterlicht het dan niet meer doet. Ik denk dat in de praktijk de gevolgen wel mee zullen vallen omdat er geen verplichting is voor het gebruik van een mistachterlicht. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter.

Wilt u dit oplossen, dan zult u de stekker van de drager dusdanig moeten bewerken dat hij de microswitch in de stekkerdoos van de auto niet meer kan bedienen.

Tegenwoordige fietsdragers zijn vaak voorzien van alle verlichting (inclusief achteruitrijlamp) en hebben dan ook een dertienpolige stekker.

Er zijn geen aparte regels voor in het buitenland. U moet zich als Nederlander aan de onze wetgeving houden. Zie onze pagina’s Landeninformatie.  Zie ook een andere vraag hierover.