Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting fietsendrager

Vraag gesteld door G. Tuinstra op 5 mei 2019

Een opfris-artikel in de laatste kampioen over fietsendragers. Vraag: is het verplicht om mistachterlicht en achteruitrijlicht op de fietsendrager te hebben. daar schrijft u niet over. Op de boot naar Ameland zie ik het wel bij Duitsers. Ook wordt mijn automistachterlicht uitgeschakeld als ik een caravan- of fietsendragerstekker in de autocontactdoos steek. Daarom de vraag: is het verplicht of niet?
 

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U wilt weten waarom wij in het artikel in de Kampioen niets schrijven over de mistlamp- en achteruitrijlampverplichting op fietsdragers.

Wij hebben daarover niet geschreven, omdat voor fietsendragers géén mistlamp- en achteruitrijlampverplichting bestaat.  Het is wel toegestaan en ze zijn ook steeds vaker aanwezig op de moderne fietsendrager, maar ze zijn dus niet verplicht. 

Een fietsendrager is wettelijk gezien  een ‘lastdrager’ (en niet een aanhanger).
Voor een lastdrager geldt dat - als de verlichting en retroflectoren van de auto door de lastdrager (of de vervoerde goederen) wordt afgeschermd- de lastdrager moet zijn voorzien van:

  • twee rode achterlichten
  • twee rode remlichten
  • twee rode retroflectoren
  • twee ambergele richtingaanwijzers

Dit staat in artikel 5.18.7 sub e van de Regeling voertuigen.

Dat het mistachterlicht van uw auto wordt uitgeschakeld als er een fietsdrager op het trekhaakstopcontact wordt aangesloten, is niet ongebruikelijk. De reden hiervoor is het onwenselijk is dat het mistachterlicht - bij gebruik van een caravan achter de auto - een groot rood verlicht vlak op de caravan geeft.

Overigens is het gebruik van het mistachterlicht op de auto niet verplicht.

Meer informatie over de fietsendrager en vindt u op onze website.