Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsaccu kapot na regenbui

Vraag gesteld door flower58 op 9 juni 2016

Ik heb een Gazelle E-bike en na de ergste bui te hebben afgewacht weer gaan fietsen, volgende dag accu kapot , kosten €513,00 , dealer zei heeft u er mee in de regen gefietst, ik zei komt wel eens voor in ons klimaat.

Hij zei wij adviseren niet te gaan fietsen als het regent, ik vind dit absurd als een Nederlandse fietsfabriek geen fiets kan maken die bestand is tegen de regen. Zijn er meer mensen met dit soort problemen?

(Garantie van 2 jaar was voorbij , fiets was net 4 jaar geworden)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de accu van uw e-bike na net 4 jaar defect is geraakt. Uw dealer beschouwt het fietsen in een regenbui als oorzaak voor dit defect.

Handleiding 
Het niet bekend welk type Gazelle het betreft maar in een willekeurige handleiding van een Gazelle e-bike staat voorgeschreven de accu te beschermen tegen hitte (bijv. ook tegen langdurig fel zonlicht), vuur en onderdompeling in vloeistoffen. Een ritje door een regenbui zou toch zéker voor een oer-Hollandse e-bike bekend en vertrouwd terrein moeten zijn. In ieder geval beschouw ik dit niet als een gebruikelijke gevolgschade.

Levensduur accu e-bike
Wanneer de handleiding omtrent de accu en het laden wordt gevolgd is 4-6 jaar een redelijk te verwachten levensduur. Wat dat betreft is een defecte accu na net 4 jaar snel maar ook weer niet buitensporig. Het gebruik en de gebruiksomstandigheden zijn niet voor iedereen hetzelfde en kan óók van invloed zijn voor de levensduur van de accu. Of u tóch nog iets kunt ondernemen richting de leverancier zal door één van mijn juridische collega's nog nader worden bekeken.

 


***

 

 

 

Reactie van Annemieke Zerdoun:
U heeft een elektrische fiets waarvan nu de accu vervangen moet worden. Deze zou te lijden hebben gehad van een regenbui.

Geen garantie
Voor de beantwoording van uw vraag ga ik er van uit dat er geen garantie meer aanwezig is. Zonder garantie geeft de wet aan dat u als consument redelijke verwachtingen mag hebben van de door u gekochte fiets. Deze verwachtingen worden dan weer bepaald door onder meer de leeftijd, onderhoud, gebruik en het gebrek zelf.

In ieder geval kunt u stellen dat u van een fiets mag verwachten dat u daar bij normaal Nederlands weer, dus ook bij regen, gebruik van kunt maken. Als vaststaat dat de accu enkel en alleen door regen stuk is gegaan is deze dus niet geschikt voor normaal gebruik.

Verkoper aanspreken
Vervolgens kan worden gekeken of u in dit geval de verkoper hier dan op kunt aanspreken. Zoals mijn collega aangaf is een gemiddelde levensduur van een accu 4-6 jaar bij normaal gebruik. Het vervangen van de accu is dan ook snel, maar niet volledig buiten de verwachtingen. Volledige vergoeding van de accu lijkt dan ook niet haalbaar. Wel zou u de verkoper kunnen verzoeken om een bijdrage in de kosten van aanschaf van een nieuwe accu.

Stappenplan klachten bij aankoop
Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het "stappenplan klachten bij aankoop"op onze website.

Meer informatie over het onderhoud van uw elektrische fiets vindt u op onze website.