Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu van Gazellefiets voor tweede keer defect, nu buiten garantie.

Vraag gesteld door TwanHa op 9 maart 2018

Van mijn Gazelle fiets is nu voor de tweede keer accu defect,
De eerste keer gratis nieuwe, is nu 1 jaar geleden.
Nu accu weer defect(intern is printplaat defect), buiten de garantie van 2 jaar van de fiets.
Uit coulance kunnen we voor 190 euro een nieuwe krijgen.
Op mijn vraag of ik de oude accu terug krijg wordt aangegeven dat dat niet kan! De oude accu is toch mijn eigendom?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De accu van uw fiets is al voor de tweede maal stuk. Deze keer buiten de garantie. U ontvangt wel coulance in de vorm van een korting. U zou graag de oude accu houden.

Als de garantie voorbij is valt u terug op de wet. De wet geeft aan dat u redelijke verwachtingen mag hebben van wat u koopt, dus in dit geval de nieuwe accu. Daarvan mag u bij normaal gebruik en onderhoud een langere levensduur verwachten dan een jaar. Er zijn wel veel zaken die invloed hebben op het gebruik en de levensduur van een accu. De vraag is dan ook nog wat de oorzaak is van het stukgaan van de accu. Ligt die oorzaak in de accu zelf, dan is een jaar gebruik echt te kort. In dat geval kunt u de verkoper aanspreken omdat u deze kosten niet hoefde te verwachten.

Als duidelijk is dat het gebrek is veroorzaakt door de accu zelf, dan is een bijdrage op zich wel redelijk. U ontvangt een nieuwe accu die weer langer meegaat. Een bijdrage van 1/3 van de prijs zou redelijk zijn.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u graag naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.

U vraagt of u de oude accu kunt houden. Dat kan, tenzij er aan de aangeboden coulanceregeling de voorwaarde is gebonden dat deze accu moet worden ingeleverd. Houdt u de oude accu, dan ontvangt u nu een tweede accu. U kan daar een voordeel bij hebben. Dat kan de verkoper meenemen in de berekening van zijn bijdrage.