Accu elektrische fiets

Alles over de accu van de elektrische fiets

Wie met een e-bike op pad gaat, wil zoveel mogelijk kilometers maken zonder bij te laden. De capaciteit van e-bike accu’s wordt steeds groter. Om deze capaciteit optimaal benutten, moet je tijdens het rijden met een aantal zaken rekening houden. Hier lees je alles over de accu van een elektrische fiets. 

De plek van de accu elektrische fiets

De accu kan op verschillende plekken op de fiets zijn ondergebracht. De meest gangbare plek voor de accu is onder de achterdrager. Voordelen van deze plek zijn dat de accu eenvoudig uit te nemen is en dat hij goed verborgen is bij het gebruik van fietstassen.

Ook zijn er elektrische fietsen waarbij de accu in het frame is weggewerkt. Een groot voordeel hiervan is, net zoals bij de middenmotor, dat het gewicht in het midden van de fiets ligt. Bovendien is de accu veilig en goed beschermd weggewerkt.

Andere oplossingen zijn: de accu tussen het frame onder het zadel, als een soort grote bidon op het frame of opgeborgen in een fietstas aan de achterdrager.   

Uitneembare accu of niet?

Je kunt kiezen voor een uitneembare accu of voor een vaste accu. Het nadeel van een vaste accu is dat je de accu niet in huis kunt opladen. Je moet dus over een stroomvoorziening beschikken in de garage of schuur. Een uitneembare accu kun je overal mee naar toe nemen en opladen. Niet alleen handig voor thuis, maar ook op de camping, in een restaurant of een overnachtingsadres.  

Verschillende accu typen

Er zijn momenteel drie verschillende accu’s te onderscheiden:  de NiMh accu (Nikkel-Metaalhybride), de  Li-ion accu (of Li-ion Mangaan) en de Lithium-ion-polymeer accu.
Alle nieuwe en recentelijk gebruikte accu’s beschikken over de Li-ion techniek. Genoemde accu’s zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, kunnen sneller worden opgeladen en zijn ook nog eens milieuvriendelijker.

Benieuwd hoe om te gaan met de fietsaccu in de winter?

Actieradius elektrische fiets

Actieradius elektrische fiets

Alles wat je moet weten over de actieradius van een elektrische fiets. Hoeveel kilometer kan je rijden met één volle accu, op welke factoren moet je letten en hoe kan je de actieradius vergroten?

Fietsaccu onderhoudstips

Fietsaccu onderhoudstips

Wie een e-bike-accu met zorg behandelt, zal er jarenlang plezier van hebben en de capaciteit optimaal benutten. Hier enkele tips om je accu goed te onderhouden.

ANWB onderzoek fietsaccu

ANWB onderzoek fietsaccu

Representatief onderzoek toont aan dat de helft van de ANWB-leden met een e-bike weleens problemen heeft meegemaakt met de accu. 

Plaats van de fietsaccu