Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moeten fietsers op een smalle weg achter elkaar gaan fietsen wanneer er een auto aankomt?

Vraag gesteld door op 12 januari 2022

Ik woon achteraf, waar veel smalle wegen zijn. Het valt mij op dat fietsers daar gewoon met 2 of 3 naast elkaar blijven fietsen, wanneer er een auto aan komt. Dit veroorzaakt soms gevaarlijke situaties. Wanneer ik fietsers aanspreek, krijg ik vaak de opmerking dat zij in hun recht staan... Ik dacht dat dit niet het geval was, vandaar mijn vraag aan de experts. Ik dacht namelijk dat je op een smalle weg zonder fietspad, "single file" moet fietsen wanneer er ander verkeer aan komt.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt weten wat de regel is als er 2 of meer mensen naast elkaar fietsen op een smalle weg en er een auto achter hen rijdt. 

In het RVV staat in artikel 3 dat alle bestuurders zoveel mogelijk rechts moeten houden, en dat fietsers met z'n tweeën naast elkaar mogen rijden. Dus fietsers hebben ‘het recht’ om met zijn tweeën naast elkaar te rijden.

Geldt dat voor elke situatie? Nee. Er is namelijk nog een art 5 in de Wegenverkeerswet waarin staat: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Hoewel de politie niet vaak hierop zal bekeuren, kunt je eruit opmaken dat je achter elkaar moet gaan rijden als er tegemoetkomend of achteropkomend verkeer is dat wil inhalen. Anders hinder je. Uw gedachte klopt dus. Maar of men er in de praktijk veel aan heeft, is de vraag.

Meer informatie over verkeersregels in Nederland: Verkeersregels in Nederland | ANWB