Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tussenschot busje verplicht?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 juni 2024

Graag wil ik het tussenschot in mijn busje eruit halen ivm meer ruimte, maar weet niet of dit officieel ook wel mag?

Het is een bedrijfsbusje die alleen particulier gebruikt wordt en zo ook verzekerd is. Dus niet bedrijfsmatig. Heeft wel een VZ kenteken. Het tussenschot zit ingebouwd achter de bestuurders en bijrijders stoel,  deze is volledig dicht, hierdoor kun je dus niet naar achter via voor, alleen via de zijdeur.

Ik hoor het graag, alvast bedankt!

Merk: Ford Transit connect
Type: 1.5 73kw
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een Ford Transit Connect uit 2016. Deze bestelauto voor particulier gebruik is voorzien van een tussenschot dat de laadruimte scheidt over de hele breedte en hoogte. U zou graag het tussenschot verwijderen zodat u eenvoudiger toegang heeft tot de bagageruimte.

Het blijkt nog aardig ingewikkeld te zijn, omdat eerst nog de vraag is in welke categorie de bestelauto valt.

Als de auto aan de inrichtingseisen van een grote bestelwagen voldoet (dus als een denkbeeldig blok van minimaal 200 cm lang, minimaal 130 cm hoog over een breedte van minimaal 20 cm en een lengte van minimaal 200 cm in de laadruimte past), dan is er geen tussenschot nodig.

Als het blok niet past dan valt de auto in de categorie kleine bestelwagen. In dat geval is de afstand van de bovenste portieropening tot het dak van de laadruimte bepalend voor de eisen aan het tussenschot. Als het dak van de laadruimte minimaal 25 cm hoger dan de bovenkant van de portieropening van de bestuurder, dan is een tussenschot van 30 cm hoog toegestaan.

Als deze afstand minder dan 25 cm is dan is een tussenschot verplicht, direct geplaatst achter de bestuurderszitplaats en over de volle breedte en hoogte van de bestuurderscabine. Er mag in dit tussenschot wel één of meer vaste ramen worden gemaakt van maximaal 40 cm hoog, mét voorzieningen voor de veiligheid.
Bron: de belastingdienst.