Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Markeringsbord trekhaakbox

Vraag gesteld door P. Mostert op 22 juni 2024

Goedendag,

Ik weet dat, als je met een trekhaak bagagebox naar spanje toe gaat, er in Spanje een markeringsbord verplicht is. Echter is mijn bagagebox niet zo groot (hoog) waardoor de markeringsbord 15cm uitsteekt BOVEN de box.
Waardoor dit dus kan gaan klapperen, en in het ergste geval, er afwaaien....

Echter naar beneden plaatsen kan niet, want dan komt die voor het kenteken te hangen, en dat kan ook de bedoeling niet zijn.
Maar aangezien mijn bagagebox vrij klein is, is dan zo bord nog steeds verplicht? Of volsta markeringsstickers ook, als je die er opplakt?

Ik hoor het graag.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u een kleiner markeringsbord kunt plaatsen omdat uw bagagebox ook klein is.

Omdat volgens de Spaanse wet de bagagebox of fietsendrager niet goed zichtbaar is, is een markeringsbord verplicht. Deze staat omschreven als een reflecterend aluminium of kunststof bord van 50 x 50 cm dat wit is met drie rode diagonale strepen. 

U bent verplicht een dergelijk bord op de box te monteren, wanneer u hiervan afwijkt bent u dus in overtreding. Overigens is een markeringsbord ook verplicht op een box of drager in Italië. Deze borden zijn te koop bij de ANWB; markeringsbord.
Om goed voorbereid op pad te gaan heeft de ANWB per land de aandachtspunten op een rijtje gezet. De regels voor Spanje vindt u op onze pagina. Er zit dus niets anders op dan het volledige bord (50x50cm) te monteren en deze eventueel met extra spanbanden te vergrendelen zodat verlies uitgesloten is.