Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagwaarde bij total loss

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 juni 2024

Onze auto Dacia Logan MCV 1.5 dCi Ambiance uit 2011 met 270.000 km is van achteren aangereden. Door de expert zijn de volgende bedragen bepaald: schadeherstel €3842 incl. BTW,  dagwaarde €2250 en restwaarde €1020. Is de verhouding tussen deze bedragen wel realistisch? €3842 schade zou leiden tot een waardedaling van 'slechts' €1230 ? Probleem is dat we op deze manier weinig vergoed zouden krijgen voor deze schade.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Dacia Logan MCV heeft een fikse schade. Het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde mét schade, is veel kleiner dat het werkelijke schadebedrag.


De dagwaarde of vervangingswaarde is volgens ons ook rond de 2.200 euro. Wat dat betreft lijkt ons die inschatting wel juist. Het genoemde bedrag van 1.020 euro is ongetwijfeld de restantwaarde op basis van geboden bedragen van opkopers. De auto gaat dan vermoedelijk naar het buitenland waar met gebruik van bijvoorbeeld tweedehands onderdelen het allemaal 'goedkoop' en wellicht niet perfect wordt gerepareerd. Het begrootte schadebedrag is wanneer het perfect en met nieuwe onderdelen uitgevoerd moet worden, beduidend hoger dan wanneer het in het buitenland zo goedkoop mogelijk gedaan wordt. Want ik vermoed ook wel dat de auto naar het buitenland gaat. Het is immers een diesel en per definitie in NL niet meer courant en zal de auto vermoedelijk hier niet meer op de weg verschijnen.

Het daadwerkelijke schadebedrag gaat u nooit uitgekeerd krijgen omdat dit ruim de dagwaarde vóór de aanrijding overschrijdt. Dus krijgt u feitelijk de dagwaarde omdat de auto economisch total loss is. Simpel gezegd moet u schadeloos gesteld worden, en mag u rekenen op een bedrag dat de waarde van de auto vertegenwoordigde vóór de aanrijding. En dat is dus die dagwaarde van 2.250 euro.

Zie voor meer info en uitleg ook onze pagina Auto total loss