Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf Opel Astra 1.4 Turbo

Vraag gesteld door L. van Aken op 18 juni 2024

We willen een nieuwe station kopen. Nu komen we er niet helemaal uit. Moet het nu de Opel Astra worden of de Ford Focus 1.6 ecoboost uit 2012. Beide met rond de 190.000 op de teller.

We lezen wat over problemen met distributiekettingen bij de Astra en enorme kosten. Anderzijds lezen we over heel veel auto’s mogelijke problemen. 

Wat zou bij gelijke leeftijden en km uw keuze zijn afgaande op:
- betrouwbaarheid
- zuinigheid
-comfort

Merk: Opel
Type: Astra J sports tourer cosmo 1.4 turbo
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Bezine
Motorvermogen: 140

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Ford Focus met 1.6 Ecoboost óf de Opel Astra met 1.4 turbomotor en u vraagt welke van de twee, met pakweg 190.000 km op de teller, de beste keuze zou zijn.

De zorgen om de distributieketting bij de Astra is enigszins terecht. Deze ketting wil nog wel eens gedurende de gebruiksperiode té ver oprekken, overslaan of zelfs breken met soms grote motorschade als gevolg. Maar ik denk dat met 190.000 km op de teller dat per definitie wel een potentieel risico is. Wanneer een auto richting de twee ton gaat is groot onderhoud of zelfs bepaalde grote gebreken min of meer wel in de lijn der verwachting. Dus betrouwbaarheid wordt dan een begrip dat nu eenmaal met 'n ton minder op de teller méér gegarandeerd kan worden dan bij dit soort tellerstanden.

De Ford Focus met 1.6 Ecoboost motor heeft een distributieriem die iedere 200.000 km óf om de 10 jaar vervangen moet worden. Wellicht kan de verkoper aantonen dat dit als groot onderhoud inmiddels is uitgevoerd. En zónder inmiddels een vervangen distributieketting zou u kunnen proberen dit bij de koop van een Astra erbij te bedingen. Dat is per definitie niet zo gek rond een dergelijke tellerstand. En aanvullend is natuurlijk mét 12 maanden Bovag garantie dit een veilige stok achter de deur.

Dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit of u voor de Focus of Astra gaat. Misschien is de Focus in rijgedrag iets verfijnder maar wezenlijk grote verschillen zijn er niet. Ik denk dat de doorslag moet geven waar misschien de beste koop te vinden valt. Dus één van de twee met een goed en inzichtelijk onderhoudsverleden, in een staat en conditie die een nette vorige berijder verraadt, en hopelijk ook met 12 maanden Bovag garantie. En uiteraard moet de verkoper ook concreet kunnen zeggen of én wanneer de distributieriem of ketting is vervangen. Wanneer dat niet het geval is geweest of niet duidelijk, dan gewoon bij de koop bedingen en ook zwart-op-wit in het koopcontract laten opnemen. De Bovag garantie dekt dan eventuele andere gebreken die kunnen ontstaan. Want richting twee ton kan er natuurlijk best het e.e.a. gaan opspelen.