Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer distributieriem VW Up vervangen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 april 2024

Klopt het dat distributieriem VW up pas bij 240.000 km (standaard) vervangen hoeft te worden en VW niet uitgaat van de gebruikelijke 10 jaar?

Merk: VW up
Type: Up IBMT (high 44 M 5 F)
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het klopt dat VW alleen een kilometerstand opgeeft en geen periode als termijn voor vervangen van de distributieriem.

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een distributieriem wordt in bijna alle gevallen een interval opgegeven wat betreft vervangen. Deze interval bestaat vaak een maximum aantal kilometers en een maximum aantal maanden, dan geldt de interval die het eerste gehaald wordt.

Volkswagen wijkt hiervan af bij een aantal motoren. In het geval van de toegepaste CHY motoren schrijft Volkswagen voor dat de distributieriem na 240.000km gecontroleerd moet worden, hierna volgt een voorgeschreven inspectie na elke 30.000km. Volkswagen schrijft in dit geval geen periode voor over wat betreft het aantal maanden of jaren, ook is er geen sprake van een voorgeschreven periodieke vervanging.
In de praktijk zal de monteur bij een kilometerstand van 240.000km vaak constateren dat de riem aan vervanging toe is. U gebruikt zelf de woorden ‘gebruikelijke 10 jaar’, Volkswagen schrijft dit niet voor maar een inspectie is na 10 jaar inderdaad wel aan te bevelen.