Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen distributieriem Peugeot 208

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 april 2024

Dit jaar is auto 6 jaar oud en er staat ca. 25.000 km op de teller. Garage zegt dat ik na zes jaar òf 60.000 km distributieriem moet vervangen. Wat raadt u aan, ja of nog niet? Dank en groet!

Merk: Peugeot 208
Type: Blue Lion
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 60:

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of ondanks de leeftijd van 6 jaar bij slechts 25.000 km tóch de distributieriem vervangen moet worden.

Formeel geldt voor de betreffende distributieriem een vervangingstermijn van iedere 6 jaar óf bij 100.000 km, afhankelijk wat als eerste wordt bereikt. In uw geval is de leeftijd bepalend en de lage tellerstand ondergeschikt. Juist summier gebruik en wellicht ook korte ritjes kan deze 'natte' riem een versneld verouderingsproces bezorgen, om maar extra te benadrukken dat bij een leeftijd van 6 jaar het écht wenselijk is om tot vervanging over te gaan. Deze distributieriem heeft qua levensduur en mogelijke gevolgschade een beruchte status en is het een hele nadrukkelijke aanbeveling het voorgeschreven onderhoud strikt te volgen.

Dus kan ik alleen maar volmondig aanbevelen deze riem te laten vervangen. Overigens ken ik het dealer advies om de riem óók bij 60.000 km te vervangen eerlijk gezegd niet. De opgave is volgens ons nog altijd bij 6 jaar óf bij 100.000 km, dus wat als eerste van toepassing is.