Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verbeterde versie PureTech motor

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 april 2024

Ik rijd nu een Peugeot 308SW uit 2015 1.2 130 pk. Een fijne, stille en zuinige motor, maar wel met alom bekende problemen. Overweeg desalniettemin een jongere 308SW of 3008 aan te schaffen. Ik heb gehoord dat de motoren zijn verbeterd, maar vanaf wanneer (mnd/jaar) precies? En wat zijn de verbeteringen?

Merk: Peugeot
Type: 308 SW
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 130

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt één van de twee genoemde Peugeot modellen aan te schaffen. U bent op basis van uw huidige auto op de hoogte van de distributieriem gerelateerde problemen bij de 1.2 PureTech motor. U vraagt of bij een jonger exemplaar dit inmiddels is verbeterd.


De fabrikant heeft vanaf 2017 een aanpassing aan de distributieriem doorgevoerd. Daarbij heeft de fabrikant ervoor gekozen om de riem vaker te (laten) controleren en is de preventieve vervangingsinterval van de ‘nieuwe’ distributieriem vervroegd; formeel iedere 6 jaar vervangen of bij 100.000 km, afhankelijk wat als eerste wordt bereikt.

Ondanks deze aanpassingen blijven wij berichten ontvangen over problemen met de distributieriem in 1.2 PureTech motoren. In dit stadium worden alleen de hybride versies voorzien van een hopelijk duurzamere ketting en zult u bij een wat jongere versie met 1.2 PureTech motor gewoon nog deze natte riem tegenkomen mét dus formeel een vervroegde vervangingstermijn en meer preventieve controle bij onderhoud. Van een verbetering is dus geen sprake, de riem wordt gewoon eerder vervangen.