Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

SOS lampje brandt Peugeot 3008

Vraag gesteld door J. Demoet op 8 mei 2024

Het lampje gaatbij het starten van groen naar rood knipperen. En gaat na ongeveer 3 minuten weer uit. De garage zegt dat dit gerepareerd moet worden omdat hij anders niet door de APK keuring komt. Is dit juist?

Merk: Peugeot
Type: 3008
Bouwjaar: 2017
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij het starten gaat het SOS lampje naar rood om vervolgens na 3 minuten pas uit te gaan. Volgens uw dealer moet dat gerepareerd worden vanwege afkeur bij APK.

Bij een heftige botsing zendt het eCall (SOS) systeem onmiddellijk een alarmsignaal vanuit de auto naar de meldkamer. Dit alarmsysteem heeft levensreddende voordelen en is dit bij de betreffende auto een terechte APK afkeur wanneer het rode storingslampje na het starten aan blijft. Ook al is dat maar 3 minuten. Uw garage heeft dus gelijk. Hopelijk betreft dit ook de dealer en de partij waar u de auto ook heeft gekocht.

Dit euvel dreigt inmiddels een bekend gebrek te gaan worden voor Peugeot en aanverwante merken. We horen het met regelmaat en zijn de kosten pakweg 800 euro. Wat ons betreft onacceptabel om daar de consument voor te laten opdraaien. Het betreft géén slijtage onderdeel en is gewoon een elektronische zwakke schakel, terwijl het min of meer een levensreddende functie heeft. Daar moet je véél langer op kunnen vertrouwen en moeten u én uw lotgenoten er bij de dealer echt voor pleiten dit kosteloos te herstellen.