Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneller brand als je elektrische auto oplaadt?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 april 2024

Is het risico op dat een elekrische auto, op het moment dat je die aan het laden bent, sneller in brand dan wanneer die niet aan de stekker zit?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het risico op brand bij een elektrische auto groter is wanneer deze aan het laden is.

Het risico op brand is bij een elektrische auto gelukkig niet groter dan bij een auto met conventionele verbrandingsmotor. Het grote verschil tussen auto’s met een verbrandingsmotor en die met elektrische aandrijving is het moment waarop brand ontstaat. Bij een auto met verbrandingsmotor gebeurt dat vooral tijdens het rijden, dan ontstaat warmteontwikkeling. Een elektrische auto heeft voornamelijk bij het opladen te maken met warmteontwikkeling, doordat er meer technische handelingen nodig zijn bij dit proces. Omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom bijvoorbeeld maar ook overgangsweerstanden in stekkerverbindingen zouden kunnen leiden tot warmteontwikkeling.
Zodoende is het belangrijk dat er zorgvuldig wordt nagedacht bij het plaatsen van laadpalen en wallboxen. Veel meer hierover kunt u lezen op onze pagina over dit onderwerp: zijn elektrische auto’s brandgevaarlijker?