Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schurend geluid achterremmen bij achteruit rijden

Vraag gesteld door A. Floor op 10 mei 2024

Wat kan ik doen tegen het schurende geluid wat de rem maakt bij het achteruitrijden? Dit is vooral het geval bij vochtig weer. Ik rij een Golf Sportsvan met automaat van het bouwjaar 2016.

Merk: VW
Type: Golf
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 125

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort het omschreven geluid met name bij vochtig weer dat ook wel verklaarbaar is.

Uiteraard ga ik wel uit van conditioneel nog goede remmen. En vermoedelijk zijn er achter remschijven gemonteerd. Omdat de achterremmen beduidend minder belast worden dan de voorremmen, zijn deze wat ontvankelijker voor invloeden van buitenaf. Met name een lichte vorm van corrosie krijgt gemakkelijk de kans om steeds wat hardnekkiger te worden, juist omdat de achterremmen een stuk minder remvertraging geeft dan op de remmen van de vooras. Vandaar dat je dergelijke verschijnselen veel minder snel bij de voorremmen tegenkomt.

Bij het remmen bij achteruit rijden zal de remvertraging wat meer gericht zijn op de achteras. Juist dán wordt het ineens wat nadrukkelijker hoorbaar. Zeker in een vochtige periode waar een oppervlakkig laagje roest op een achterremschijf al gemakkelijk kan ontstaan. Bij vooruit rijden zult u het veel minder snel opmerken omdat de achterremmen dan maar beperkt meedoen, en het geluid ook deels gecamoufleerd wordt door andere rijgeluiden.

Bij een overmatige hoeveelheid aan roest op de remschijf zal deze samen met de remblokken vervangen moeten worden. Dat is immers ook een APK eis. Maar misschien is het nog relatief onschuldig in dit stadium. Het enige devies is dan om bij gelegenheid weleens wat steviger te remmen. Dus simpel gezegd, daar waar het kan, eens een stevige remactie uit te voeren. Eventueel ook juist bij het achteruit rijden. Zo ondergaat de remschijf toch een soort van een schoonmaakactie en wordt een wellicht oppervlakkig laagje roest er op deze manier 'vanaf geremd'.