Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden in Nederland met Belgisch kenteken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 april 2024

Mijn dochter is getrouwd met een Belg en woont ook in België. Haar auto en die van haar man hebben dan ook een Belgisch kenteken. Mag ik met haar auto als die bij ons in Nederland voor de deur staat een boodschap gaan doen of haar kinderen in België van school gaan halen en terug naar mijn huisadres rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u de Belgisch gekentekende auto van uw dochter binnen Nederland mag gebruiken voor het ophalen van haar kinderen en zo nu en dan een boodschap.


Formeel mag u in NL uitsluitend rijden met een Nederlands gekentekende auto. Heel formeel heeft dat te maken met de verplichting BPM en MRB (motorrijtuigenbelasting) te betalen en heeft dus een fiscale reden. Dus simpel gezegd bent u fiscaal in overtreding wanneer u binnen NL met de Belgisch gekentekende auto rijdt van uw dochter.

Het is dus meer een douane/Belastingdienst aangelegenheid en heeft niks te maken met een verkeersovertreding. Maar een feit blijft dat het niet mag maar is het wél mogelijk een ontheffing aan te vragen. Dat kan één keer per jaar voor een duur van maximaal 14 dagen. Voor incidenteel gebruik zou dat een oplossing kunnen zijn. Maar wanneer het boodschappen doen en ophalen van de kleinkinderen bij herhaling gaat plaatsvinden met deze auto, kan dat bij controle van de Belastingdienst u een prijzige boete en naheffing opleveren. U kunt dat ook lezen op de pagina Mag ik een auto met een buitenlands kenteken hebben?