Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion ex-lesauto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 april 2024

Hoi,

Ik heb recent een auto gekocht die 150.000km op de teller heeft en 3 jaar oud is (2021). Ik ben erachter gekomen dat de vorige eigenaar een rijschool had en dat de auto dus daarom zoveel km heeft gereden in korte periode. Ik vraag me nu echt af, is het wel een goed idee geweest om deze auto te kopen en welke problemen kan ik (binnenkort) verwachten?

Merk: Kia
Type: Stonic
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Mild Hybride - Benzine
Motorvermogen: 100

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht de genoemde auto die achteraf een voormalige lesauto blijkt te zijn. U vraagt zich af of het uiteindelijk wel een verstandige koop is geweest en wat u aan problemen zou kunnen verwachten.

De Kia Stonic heeft een hele betrouwbare status en is géén auto met de reputatie van veel gebreken en mankementen. Wat dat betreft is de keuze goed geweest. De fabrieksgarantie van 7 jaar komt helaas bij 150.000 km komen te vervallen. Maar hopelijk is de verkoop gelopen via een dealer of Bovag occasionbedrijf met 12 maanden garantie. Maar ik benadruk nogmaals dat met merk en type auto op zich niks mis mee is. De tellerstand is hoog, met name gezien de leeftijd van de auto, maar u moet daar écht nog wel de nodige jaren mee vooruit kunnen.

Wat mij echter wel stoort is dat u pas achteraf te weten bent gekomen dat het een ex-lesauto is. Ik weet niet bij wie u de auto heeft gekocht maar een professionele verkoper dient een dergelijk niet onbelangrijk detail formeel wel te melden. Je hebt als koper een onderzoeksplicht, maar de verkoper heeft ook een meldingsplicht en is dit denk ik een té belangrijk gegeven om dat bewust niet te benoemen. Je hebt dan als koper altijd nog de keuze om wel of niet met de auto in zee te gaan. Niks ten nadele van de auto op zich maar misschien had u dan tóch en ander keuze gemaakt.